Annons
Annons

”Inte fråga om förbud”

11 februari 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

’- Vi som besiktigar banorna vill ha skjutbanor, men de ska vara anpassade för det skytte som bedrivs där. Vill man skjuta under rörelse ska banan vara godkänd för det.

Foto: Emma Eneström

– Vi som besiktigar banorna vill ha skjutbanor, men de ska vara anpassade för det skytte som bedrivs där. Vill man skjuta under rörelse ska banan vara godkänd för det.

Dan Joelson är chef för den vapentillsynsgrupp i region Väst, som bland annat har till uppgift att besiktiga skjutbanor. Gruppen har också varit behjälplig i det pågående arbetet med att omformulera Polisens fap med ”föreskrifter och allmänna råd om utförande och besiktning av skjutbana”. Även om fapens formuleringar ännu varken är beslutade eller offentliggjorda har de väckt debatt på flera håll.

Dan Joelson och hans grupp har besiktigat civila skjutbanor sedan 2014, då man tog över efter Statens Skytteombud.
– Jag ljuger om jag säger att det var jättebra skött. När vi kom ut underkände vi väldigt mycket, säger Dan Joelson.
Han syftar på att ett stort antal banor hade brister och behövde åtgärdas och ombesiktigas. Något som enligt honom väckt starka reaktioner i skyttekretsar.

Enligt Dan Joelson är det problematiskt när civila skjutbanor, anpassade för en viss typ av skytte, hyrs ut till Polisen för en helt annan sorts övningar.
Polisens utbildningar blir enligt Dan Joelson bättre och bättre och innehåller i allt större utsträckning dynamiska moment och situationsanpassade övningar.
– Men de allra flesta banor är inte anpassade för det.
Det kan handla om kulfång som inte är tillräckligt breda eller höga för att fånga kulor ur vissa vinklar till exempel. Själv tror Dan Joelson att de privata aktörer som hyr ut banorna många gånger tar för givet att det är ordning och reda när Polisen skjuter.

Många har också reagerat på Polistidningens tidigare artiklar om förändringen i fap 525-1. Bland annat efterfrågas olycksstatistik. Få olyckor borde tyda på låga risker, anser kritikerna.
– Då brukar jag fråga om de har en brandförsäkring och i så fall varför om deras hus inte brukar brinna upp. Vi besiktigar för säkerhet och inget annat.

Maria Thulin är före detta polis och nu civilanställd jurist på rättsavdelningen. Hon har processansvar för fap:en och har fått många frågor från oroliga instruktörer. Vissa tror att det rör sig om förbud för dynamiskt skytte och något sådant är enligt henne inte aktuellt.
– Men skjutbanor ska besiktigas och då ska man skjuta efter hur de är besiktigade. Är de besiktigade för 180 graders kulfång så får man skjuta i 180 grader, säger hon.

Arbetet med att omformulera fap:en hoppas hon är klart inom ett halvår. Efter det kommer det dröja ytterligare en tid innan den träder i kraft.

Läs mer här och här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst