Annons

Annons

Lönesatsning
och långsiktighet

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Den 15-procentiga polislöneökningen på tre år är i hamn. Ett nödvändigt delmål är uppnått och resan mot ytterligare polislöneökningar fortsätter. Fortsätter gör också uppbyggnaden av ett väl fungerande karriär- och utvecklingssystem (KUV) kopplat till lön.

Den 15-procentiga polislöneökningen på tre år är i hamn. Ett nödvändigt delmål är uppnått och resan mot ytterligare polislöneökningar fortsätter. Fortsätter gör också uppbyggnaden av ett väl fungerande karriär- och utvecklingssystem (KUV) kopplat till lön.

Lena Nitz
Foto: Magnus Laupa

”Det har krävts att vi, tillsammans som kår, fått allmänhet, medier och politiker att se det vi ser. Men till slut lossnade det.”

Vi står där vi står i dag genom hårt arbete. Men hade inte politikerna två år i rad avsatt mer pengar till Polismyndigheten än myndigheten äskat hade vi inte kunnat nå så högt som 15 procent i förhandlingarna. Det går bara att förhandla om pengar som finns och för att pengarna ska finnas krävs att politikerna fattar beslut som innebär att Polisen prioriteras.

Vägen dit har varit lång. Det har tagit många år att få fler än poliskåren att inse att vi haft – och fortfarande har – en polisbrist. Och det har tagit tid att få politikerna att prata polislöner. Det har krävts politiska påtryckningar, opinionsbildning och nyhetsrapportering om frågorna. Det har krävts att vi, tillsammans som kår, fått allmänhet, medier och politiker att se det vi ser. Men till slut lossnade det. Polisbrist och låga polislöner var plötsligt ämnen som fick det att hetta till i den politiska debatten och därmed påbörjades det politiska arbetet för att lösa problemen. Vilket var både välkommet och nödvändigt. Men jag vill att vi aldrig igen hamnar i den här situationen, att alla vaknar först när Polisen tappat både i förhållande till samhällsutvecklingen och till en förändrad brottslighet.

Förstå mig rätt här. Jag är självklart glad över både löften om fler poliser och högre polislöner. Men det tar lång tid för politiska beslut att få effekt och under tiden får våra kollegor fortsätta att betala priset i form av stora mängder övertid för att få bemanningen att gå ihop. För att få ett mer långsiktigt beslutsfattande i polisfrågorna – de frågor som rör så viktiga saker som Sveriges inre säkerhet och människors trygghet – vill Polisförbundet att regeringen tillsätter en polisberedning, motsvarande Försvarsberedningen.

Polisberedningen skulle bli ett forum där samtliga riksdagspartier – istället för att använda polisfrågorna som slagträn mot varandra – strävar mot att nå en så bred enighet som möjligt kring de långsiktiga förutsättningarna för ett polisarbete i framkant.
Långsiktighet är ett otroligt viktigt ord här. För långsiktigt hållbara beslut behöver politikerna inte bara vara överens. De måste också ha koll på omvärlden och förstå konsekvenserna av den allmänna samhällsutvecklingen, befolkningsutvecklingen och sådana otroligt viktiga faktorer som förändrad brottlighet och höjda hotnivåer. Skaffar man sig den kunskapen och analyserar konsekvenserna av den så får det följder för hur man ser på dimensioneringen av sin poliskår och på vilka verktyg den behöver för att kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Här måste regering och riksdag gå samman och ta ansvar för att lyfta blicken, se framåt och sträva mot rationella lösningar i samförstånd. Polisfrågorna är för viktiga för att fortsätta att användas som slagträn i den politiska debatten.

Lena Nitz
Ordförande Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst