ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Misstänks för
förberedelse till mord

Publicerad 2019-04-01

Aktuellt Missnöje med en tillsättning ska ha lett till att en polis hämtat ut sitt tjänstevapen och skickat hotfulla sms till en kollega. (Uppdaterad 8 april.)

Polisen hade enligt Svt Nyheter sökt ett jobb, men sedan dragit tillbaka sin ansökan.
– Men han hade synpunkter på den som slutligen kom ifråga, säger Joakim Zander, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren till Svt Nyheter.

Polisen, som hade semester, begav sig till polishuset där han hämtade ut tjänstevapnet. Han skrev ett antal hotfulla sms till en kollega som varit inblandad i tillsättningsärendet. Bland annat uppgav han att han hade fulla magasin. I stämningsansökan står det att han ”i förtäckta ordalag förklarat att han var villig att göra upp med NN vid ett personligt möte”.
Polismannen hämtades in till förhör och i samband med det gjordes en husrannsakan. Polismannen ska då ha hotat en annan kollega. På köksbordet fanns hans tjänstevapen, med patron i patronläget, ett laddat extra magasin, samt en påslagen komradio.

Polisen omplacerades efter det hela. När han officiellt delgivits misstanke om brott stängdes han av.

Han förnekar brott och ska i förhör ha uppgivit att han hämtat ut vapnet för att kunna försvara sig mot kollegan.
Han står nu åtalad, misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, förberedelse till mord samt hot mot tjänsteman.

Uppdatering 8 april: Pan har nu yttrat sig i ärendet. Om polismannen döms för grovt olaga hot //mot tjänsteman/ och /eller förberedelse till mord så bedömer Pan att han inte kan fortsätta som polis. Döms han däremot enbart för hot mot tjänsteman gällande det verbala hotet i samband med husrannsakan kommer han däremot behålla jobbet.