Annons
Annons

”Lite Hotel California över Säpo”

14 juni 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Per Hagström

Att tala med journalister sitter långt inne för en polis på Säkerhetspolisen och ger inga bonuspoäng hos arbetsgivaren.
Men utredaren Anne-Marie är beredd att göra ett undantag för att lyfta några brännande fackliga frågor.

-Vi på Säkerhetspolisen vill att Polisförbundet centralt jobbar även för oss. Där känner vi oss lite styvmoderligt behandlade, säger Anne-Marie, som sitter i Polisförbundets styrelse för medlemmarna inom Säpo. Foto: Per Hagström

Att tala med journalister sitter långt inne för en polis på Säkerhetspolisen och ger inga bonuspoäng hos arbetsgivaren.
Men utredaren Anne-Marie är beredd att göra ett undantag för att lyfta några brännande fackliga frågor

En dam på sextio plus i kort frisyr och pigg blick öppnar dörren när Polistidningen kommer på besök i villaidyllen. Fåglarna kvittrar i den välansade trädgården och på uppfarten står maken och putsar på ett par redan blanka bilar.

om anne-marie

Familj: Make, barn och barnbarn.
Jobbar: Som utredare på Säkerhetspolisen.
Fackligt engagemang: Sitter i styrelsen för förbundsregion Rikspolisen.
Intressen: Träning och resor.

Skulle grannarna fråga var Anne-Marie jobbar blir svaret något svävande om att hon är polis och jobbar med utredningar. Det är sant i och för sig. Hon är polis sedan 70-talet och jobbar på ungefär samma sätt som en utredare inom den öppna polisen, fast brotten är av annan sort.

Hon är kvinnan bakom flera av de senaste årens mest uppmärksammade brottsutredningar. Det handlar om förberedelser till terrorbrott, spioner som arbetar för främmande makt och tjänstemän som handskas vårdslöst med topphemlig information, för att nämna några exempel. Men Anne-Marie får även sin dos av Säkerhetspolisens mängdbrottslighet.
– Snuskbrev till statsråd, någon som hällt en drink på en riksdagsledamot eller spottat på en partiledare. Det är både högt och lågt. Vi jobbar med allt.

Anne-Marie säger att hon stortrivs med sitt jobb och är stolt över uppdraget att skydda den svenska demokratin och yttrandefriheten. Men som facklig företrädare ser hon saker som kan förbättras, och behöver förbättras, om Säkerhetspolisen ska vara en attraktiv arbetsgivare även i fortsättningen.
– För några år sedan fick vi hundratals sökande till våra lediga tjänster. När vi sökte nya utredare nyligen fick vi anställa betydligt färre än vi hade tänkt. Det fanns inte ett tillräckligt stort urval. Och den senaste rekryteringen av livvakter fick ställas in helt.

Lönerna är en del av förklaringen, enligt henne. Facket på Säpo har i flera år intervjuat alla medlemmar som säger upp sig för att ta reda på varför de slutar. Lönen har inte varit en stor fråga tidigare, men förra året svarade mer än hälften att lönen hade bidragit till deras beslut.

Under Anne-Maries tid på ”firman” har Säpo varit löneledande i förhållande till Polismyndigheten, men nu börjar kollegorna inom den öppna polisen knappa in, inte minst genom det senaste avtalet som ger dem en snittökning på femton procent över tre år.
– Det är bara att gratulera våra fackliga kollegor på den öppna sidan som har drivit en suverän lobbykampanj mot politiker och sett till att få fram mer pengar till höjda löner. Men nu vill vi att Polisförbundet centralt jobbar även för oss.

Huset i kvarteret Ingenting i Solna norr om Stockholm är Anne-Maries arbetsplats. Foto: Säkerhetspolisen.

Hon tror att problemen att rekrytera kommer att bli värre om inte lönerna höjs.
– Det kommer att bli tokigt framöver, livvakter och spanare rekryterar vi från den öppna sidan, men de kommer inte att gå över om de får sämre löner hos oss.

Kanske har poliserna på Säpo varit lite för hemliga för sitt eget bästa? Att driva opinion utåt kan vara svårt på en arbetsplats där de anställda är hårt drillade i konsten att hålla tand för tunga.
– Det kommer med jobbet att hålla tyst. Man pratar inte ens med anhöriga om vad man gör på dagarna.

Men nu tänker Anne-Marie bryta tystnaden, inte om operativa frågor, men om fackliga. Arbetsgivaren är inte överlycklig över hennes beslut. Men hon har stått på sig.
– Jag har förklarat att jag inte är ute efter att svartmåla myndigheten och att jag måste kunna prata med min fackförbundstidning om fackliga frågor.

En av dessa frågor är att poliser på Säpo är obehöriga att söka många av de jobb som blir lediga inom den öppna polisen. Det är bara om det görs en öppen rekrytering som de har möjlighet att söka – vid arbetsledningsbeslut är dörren stängd. Enligt Anne-Marie rimmar det illa med vad som utlovades inför den stora omorganisationen av Polisen 2015.
– Då kom utredaren Thomas Rolén och tidigare HR-direktören Kajsa Möller till oss på Säpo och pratade om att det skulle bli ett fritt flöde av personal mellan myndigheterna. Men vi kan fortfarande inte söka jobb på den öppna sidan.

Säpo har följaktligen fått öknamnet Hotel California bland poliserna på myndigheten.
– Du vet ”You can check out any time you like. But you can never leave.”

Vad säger myndigheterna då? Varför blir det inget fritt flöde av personal?
– Det har vi inte fått svar på. Jag kan inte fatta det. Det skulle inte innebära något jättetapp för Säpo och Polismyndigheten borde bara vara glad om vi söker jobb där.

Personalflödet i andra riktningen motarbetas också, enligt henne. Säkerhetspolisen fick tidigare inte annonsera på Intrapolis om de sökte spanare och livvakter. Men det har precis ändrats.
– Jag förstår att Polismyndigheten inte vill bli av med poliser, men det kanske jämnar ut sig om man släpper in dem som vill tillbaka.

Poliser inom Säpo har åtminstone kunnat åka på utlandsuppdrag för Polismyndighetens räkning. Men på senare tid har även det ifrågasatts. I april tog Polisens utlandssektion ett beslut om att bara fast anställda vid Polismyndigheten får tjänstgöra i utlandsstyrkan. Beslutet fick kritik och nu har ledningarna för de båda myndigheterna kommit överens om att man ska försöka lösa de juridiska knutarna så att Säpo-anställda återigen kan bli aktuella för utlandsstyrkan. Förhoppningen är att det ska vara löst redan till nästa år.

Anne-Marie tror att Säpo blir en mindre attraktiv arbetsgivare om stoppet för utlandsuppdragen står fast och att det även skulle drabba utlandsverksamheten.
– Jag vet att vår kompetens efterfrågas. Jag var själv i Kosovo för några år sedan och fick det uppdraget för att jag har kunskaper om kontraterror.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst