Annons
Annons

Facket: Chefsprogram öppnar för korruption

26 augusti 2019, 00:00

Ett sätt att runda krav på förtjänst och skicklighet, och en risk för vänskapskorruption. Polisförbundet riktar hård kritik mot ett kommande chefsförsörjningsprogram i region Bergslagen.
Arbetsgivaren avfärdar kritiken och säger att det handlar om att ge fler anställda en chans att bli chef.

Ett sätt att runda krav på förtjänst och skicklighet, och en risk för vänskapskorruption. Polisförbundet riktar hård kritik mot ett kommande chefsförsörjningsprogram i region Bergslagen.
Arbetsgivaren avfärdar kritiken och säger att det handlar om att ge fler anställda en chans att bli chef.

Det kommande chefsprogrammet i region Bergslagen är ettårigt och ska innehålla både teori och praktik. Deltagarna är inte garanterade ett chefsjobb efter programmet, men blir behöriga att söka chefstjänster på den nivå som de har utbildats för, förklarar kanslichef Carina Hertzberg som har varit med och tagit fram programmet.
– I dag måste du ha skaffat dig sex månaders erfarenhet av arbetsledning för att kunna söka ett jobb som exempelvis gruppchef. Det är inte många som har den möjligheten, men det kommer de att få genom programmet.

Kanslichef Carina Hertzberg. Foto: Per Ström.

Platserna ska annonseras ut på bred front och alla anställda ska kunna söka, enligt Carina Hertzberg.
– Programmet vänder sig till såväl civila som poliser i alla verksamheter, oavsett vilken organisatorisk tillhörighet man har.

Men Polisförbundet är kritiskt och vill att programmet i dess nuvarande form stoppas. Bakgrunden är att förbundet inte har fått gehör för sitt krav att facken ska få sitta med när chefsämnena väljs ut.

Per Andréasson, ordförande i förbundsregion Bergslagen, är besviken över att arbetsgivaren stänger den dörren.
– Nu blir det de sittande cheferna som väljer ut framtidens chefer utan någon insyn, och utan att bolla med dem som företräder personalen. Då konserverar man den nuvarande ledningens inställning i alla frågor.

Per Andréasson, ordförande Polisförbundet Bergslagen. Fotograf: Pernille Tofte

Polisförbundet ser också en risk för ren vänskapskorruption.
– Risken finns att platserna går till personer som cheferna umgås med och som anses har rätt inställning i olika frågor. Då stänger man ute dem som är kreativa, men upplevs besvärlig för att de har egna idéer som skulle kunna föra verksamheten framåt.

Arbetsgivarsidans Carina Hertzberg ser inga sådana risker. Hon tycker tvärtom att programmet skapar en mer transparent väg till chefsjobben.
– Det har varit ganska spretig med olika ledarskapsutbildningar. Här får man hela chefskostymen i ett program. Vi hoppas att det kan ge en trygghet som gör att underrepresenterade grupper, till exempel kvinnor, söker chefsjobben.

Hon menar att det finns en struktur på plats som ser till att urvalet till programmet sker på objektiva grunder.
– Det kommer att bygga på polisens nationella ledarkriterier och kravprofil. De sökande kommer att få göra MAP- och Matrigma-tester, följt av en bedömningskonferens.

Varför kan ni inte låta facken sitta med när ni väljer ut kandidater till programmet?
– Vi har inte något samverkansavtal så arbetstagarorganisationerna får den insyn som följer av medbestämmandelagen. Chefsprogrammet är en utbildningsinsats som gör dig behörig att söka kommande chefstjänster. Det är inte någon chefstillsättning. I tillsättningsärenden har vi ett kollektivavtal som reglerar arbetstagarorganisationernas deltagande.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst