Annons
Annons

Fall med sparkad polis till AD

13 augusti 2019, 00:00

En polis fick sparken efter att han dömts för misshandel i samband med en konsert. Polisförbundet tycker det var fel att avskeda honom och tar nu fallet till AD.

En polis fick sparken efter att han dömts för misshandel i samband med en konsert. Polisförbundet tycker det var fel att avskeda honom och tar nu fallet till AD.

Det var på en konsert med Håkan Hellström i december 2016 som en polis hamnade i konflikt med en man på raden framför. Det hela ledde bland annat till att polisen slog den andre i ansiktet. Polisen åtalades för ofredande och misshandel.

Misshandelsåtalet ogillades av tingsrätten. Då det inte stod klart vem som slagit först bedömdes det omöjligt att helt utesluta att det rört sig om nödvärn. Hovrätten höll dock inte med och dömde polisen för misshandel.
Innan dess hade Personalansvarsnämnden, PAN, beslutat att han skulle skiljas från sin anställning om han fälldes för en misshandel som inte var ringa. Så blev det också och i november förra året avskedades polisen.

Enligt Fredrik Westin, förbundsjurist på Polisförbundet, avskedades den dömde polisen trots att regionen där polisen jobbade inte ville det. Dessutom hänvisar förbundet i stämningsansökan till att även hovrätten medger att det inte går att avgöra vem som utdelat första slaget. I Arbetsdomstolen finns en möjlighet att pröva ett brottmål på nytt, säger Fredrik Westin.
– Vi menar på att de sammantagna omständigheterna inte beaktats i PAN och vill därmed få fallet prövat, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst