Annons
Annons

”Får vi inte mer pengar så går det inte att sätta högre löner”

29 augusti 2019, 00:00

Nu börjar de regionala löneförhandlingarna och polisernas löner ska sättas under hösten. Men för att det ska bli mer pengar i plånboken framöver krävs det mer pengar från regeringen.

Nu börjar de regionala löneförhandlingarna och polisernas löner ska sättas under hösten. Senast i slutet av januari ska det vara klart, förklarar Polisförbundets förhandlingschef Niklas Simson.

Hur ska det gå till?

– Lönen bestäms på ett av två sätt. Antingen är du chef, arbetsledare eller någon som frivilligt vill ha lönesättande samtal. Då sätts lönen gemensamt i samtal med chefen. Om ni inte kommer överens lämnas din lön vidare till de regionala parterna som får bestämma.

– Det andra är att facket och arbetsgivaren kommer överens. Då får du besked om din nya lön i ett lönesamtal, förklarar Niklas Simson. 

Niklas Simson

När ska det vara klart och hur mycket kommer det att bli?

– Deadline är 21 januari. För hela kollektivet har vi kommit överens om en ökning med 5,7 procent. Det kommer sedan att fördelas till regionerna. Hur pengarna fördelas avgörs i varje region. Vi har inte angett vissa funktioner som ska premieras, utan det måste göras i respektive region eftersom det ser så olika ut på olika ställen.

Ser du några orosmoln?

– Inte så mycket i själva lönerevisionen. Däremot i de politiska beslut som ska fattas inför framtiden, i första hand nu höstbudgeten. Även om vi och Polismyndigheten är överens om att det behövs mer pengar så gäller det att regeringen föreslår det. Får vi inte mer pengar så går det inte att sätta högre löner, säger Niklas Simson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst