Annons
Annons

Konstprotest i Skellefteå

Poliser i Skellefteå är avundsjuka på kollegorna i Umeå som har ett nyare polishus, med fin inredning och konst på väggarna. I protest har de skapat en egen konstsamling genom att kopiera originalverken i Umeå.
23 oktober 2019, 00:00

Det är den klassiska rivaliteten mellan storebror och lillebror. Umeå är huvudort i Polisområde Västerbotten och Skellefteå är den mindre staden som ständigt hamnar i skuggan. I Umeå har polishuset byggts ut och renoverats i omgångar, medan polishuset i Skellefteå har fått förfalla, enligt Skellefteåpolisen Stefan Pettersson.

– Det rinner avloppsvatten från arresterna ner i källaren och vi har väntat en evighet på fönsterbyten. Köket är slitet och delar av inredningen sitter löst. Det ser för jävligt ut helt enkelt.

Stefan Pettersson. Foto: Emma Eneström
Stefan Pettersson

Foto: Emma Eneström

Droppen var när några poliser från Skellefteå var på besök i Umeå och såg konsten som sitter på väggarna där.

– Vi skulle aldrig få lägga tiotusentals kronor på att köpa in konst. Vi får inte ens köpa in pappmuggar till fikarummet, säger Stefan Pettersson.

Som en protest bestämde sig Skellefteåpoliserna för att kopiera konstverken i Umeå.

– De fotograferade tavlorna, skrev ut bilderna, ramade in dem och satte upp dem på väggarna här i Skellefteå, som en skämtsam markering.

Titeln på konstverket är: ”En bild på konst i en kanslikorridor i Umeå.”

Stefan Pettersson har vid flera tillfällen framfört till ledningen att polishuset i Skellefteå behöver en rejäl ansiktslyftning.

– För tio år sedan påtalade jag att det är för mörkt i omklädningsrummen och att belysningen behöver bytas ut. Svaret jag fick var att hela huset ska renoveras. Det har fortfarande inte hänt.

Har Skellefteå Sveriges sunkigaste polishus?
– Nej, jag har varit på Davidshall i Malmö. Där var det ännu värre. Sunkigt men i alla fall charmigt.

Lars Westermark
Lars Westermark

Lars Westermark är lokalpolisområdeschef i Skellefteå och han håller med om att polishuset i staden är undermåligt. Men åtgärder är på gång, enligt honom.

– I januari, februari nästa år påbörjar vi en större renovering som ska ge utredningsverksamheten helt nya lokaler. Vi kommer också att behöva bygga ut för att framtidssäkra lokalerna för den tillväxt som ska ske till 2024.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst