Annons
Annons

Försök med hund i barnförhör

De används redan i vården, på skolor och vid äldreboenden för att skapa en harmonisk atmosfär. Nu vill polisen i Haninge testa om förhör med minderåriga blir bättre med en hund i rummet.
12 december 2019, 00:00

Barnförhörsledarna i Stockholm syd möter regelbundet barn som har utsatts för våld och övergrepp. Det är svåra samtal som bygger på att barnet känner sig tryggt och vågar berätta. Nu vill man undersöka om en hund i förhörsrummet kan ge mer utförliga och korrekta uppgifter i förhören.

– Tanken är att en hund kan skapa lugn genom att lägga sig vid barnets fötter, lägga nosen i knät eller hoppa upp bredvid barnet i soffan, säger gruppchef Margaretha Forsberg.

Margaretha Forsberg.
Margaretha Forsberg

Vilken sorts hund passar för ett sådant uppdrag?
– En väldigt lugn sort, så det fungerar nog inte med polisens vanliga tjänstehundar. Akademiska sjukhuset i Uppsala använder labradoodle på sin barnavdelning. Det är en korsning av labrador och pudel. Tvättar man den regelbundet kan man få ner mängden allergener i pälsen till en låg nivå.

Var har ni fått idén till det här?
– En av mina medarbetare kläckte den för ett par år sedan, med inspiration från vården. I USA finns också så kallade courthouse therapy dogs som används när man förhör minderåriga i rätten.

Försöket är tänkt att ingå i en studie i samarbete med forskare vid Södertörns högskola och målet är att genomföra hundra barnförhör med hund och lika många utan som jämförelsematerial.

– Eventuellt kommer forskarna arrangera fiktiva förhör där barnen först får se eller höra någonting som de sedan ska berätta om i en förhörsliknande situation. I riktiga förhör har vi ju inget facit och vet inte hur mycket av en händelse som barnet återger.

Projektet har fått delfinansiering med lokala omställningsmedel och börjar med en förstudie som drar igång efter årsskiftet. Om allt går enligt plan ska projektet löpa fram till december 2021.

Enligt projektbeskrivning kan förhörshundar också bidra till en attraktiv arbetsplats, eftersom många kollegor vill arbeta med hund. En anställd som tränar och tar hand om en förhörshund ska ha samma avtal som andra medarbetare med tjänstehund, enligt Margaretha Forsberg.


lokala omställningsmedel

Bygger på ett avtal mellan arbetsgivare och fack. Arbetsgivaren sätter av pengar till lokalt omställningsarbete som ska bidra till verksamhetens utveckling och till omställning för arbetstagarna. Medlen kan finansiera åtgärder som ökar arbetstagarens anställningsbarhet eller ökar förutsättningarna till ett längre arbetsliv.

Källa: Avtal om lokala omställningsmedel

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst