Annons
Annons

När ska förslagen från golvet tas på allvar?

Mordförsök nummer två i ordningen på två veckor i Vårby, Stockholm. Utredningsresurs i de två ärendena är EN polis, JAG. Ett stort antal skott har avlossats i de bägge fallen.

Förutom att tilltänkta offer haft en enorm tur och undgått kulorna, har ett antal oskyldiga medborgare kulhål i sina fönster. Kulorna har rikoscherat inne i respektive lägenhet utan att någon skadats som genom ett under.

Jag ställer mig där hylsorna legat, blickar i den riktning skyttarna enligt vittnena från dörrknackningen stått. Går längs den väg där kulorna gått genom luften för att penetrera allt i sin väg. Två kulor sitter i träden, ett sitter i en träbänk i en lekpark, ett annat genom en skylt på en innergård.

Andra kulors väg går inte att beskriva för att röja den pågående förundersökningssekretessen. Flertalet andra kulhål hittas, på grund av korrosion kan de härledas till en annan tid kanske för tio år sedan då jag jobbade här senast.

Då skrev jag en rapport med förslag på förebyggande åtgärder i Stockholms förorter. Inspiration jag hämtat direkt från några veckors arbete i en av Los Angeles-polisens gänggrupper, Hollenbeck Gang Enforcement Detail. Ett förslag som uppmärksammades av dåvarande politiker i justitiedepartementet med lovord att det skulle omhändertas av Polismyndigheten.

Det känns som en käftsmäll att vara tillbaka i området efter tio år och området har förvandlats till en krigszon. Skulle förslagen i min rapport kunnat ha gjort skillnad här och i andra områden?

Förslagen i urval: 

  • Bygga och hålla utbildningar för lärare och föräldrar i tidiga tecken på drogmissbruk och gängtillhörighet för den unge
  • Samarbete med lokala företagare och lokaltrafiken för informationsutbyte
  • Åklagare knutna till området
  • Punktmarkering av de mest brottsaktiva individerna
  • Nolltolerans tillsammans med hög polisiär närvaro
  • Kategorisering för vad som är en gängmedlem
  • Markant högre straff för gängmedlemmar

Högst sannolikt tänker jag, känns de igen i dagens debatt?  Politiker byts ut, vi är kvar och förväntas göra vårt jobb för att skydda våra medborgare. När ska förslagen från arbetarna på verkstadsgolvet tas på allvar?

Uppenbart är att vi lever i verkligheten där ute på gatan, eller i förhörsrummet och gör det vi kan för att ta oss hem vid liv till våra familjer. Med utvecklingen som är i dag kommer snart en kula ämnad för en gängkriminell ta en polis liv.

Thomas Pettersson,
kriminalinspektör Utredare grova brott, Stockholm syd

Rapportens diarienummer hos Polismyndigheten: AA-061-72626-2008 

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst