Annons
Annons

Möjligheter till husrannsakan ska utredas

Enligt det så kallade 34-punktsprogrammet vill regeringen ge polisen utökade möjligheter till husrannsakan. I dag tillsattes en utredning om hur det ska gå till.
10 december 2019, 00:00

– I dag har polisen begränsade möjligheter att göra husrannsakan i brottsförebyggande syfte, påpekade Mikael Damberg under en presskonferens på tisdagen.

Bland annat handlar det om att, i samband med att skjutningar ägt rum i gängmiljöer, kunna söka igenom källarförråd och liknande utrymmen. Detta bland annat för att kunna stoppa hämdspiraler, menar inrikesministern.
Nu tillsätts en utredning som dels ska klargöra regelverket kring husrannsakan utanför förundersökningar i dag. Den ska också reda ut vilka möjligheter till husrannsakan som är förenliga med mänskliga rättigheter och slutligen lämna lagförslag som utökar möjligheterna till husrannsakan.

Utsedd till utredare är Gunnel Lindberg som bland annat varit åklagare i Göteborg och länsåklagare i Norrbotten. Hon har också skrivit en bok om när och hur straffrättsprocessuella tvångsmedel får användas. Utredningen ska vara klar 31 oktober 2020.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst