Annons
Annons

Mjuka väggar minskar risk för självskada

Psykisk ohälsa och drogproblem ökar risken för självskadebeteende hos omhändertagna. Nu satsar Sundsvallspolisen på kameraövervakade och madrasserade säkerhetsceller.
11 februari 2020, 00:00
 

– Mer narkotika i samhället och psykisk ohälsa gör att situationen förvärrats. Risken finns alltid att någon skadar sig själv, säger Bo Göran ”BG” Strandfjäll, gruppchef och stationsbefäl i Västernorrland.

Enligt BG Strandfjäll är grundproblemet att vården på grund av resursbrist inte längre klarar av att ta hand om alla som mår psykiskt dåligt. Därför startade han och arrestvakten Roger Backlin ett pilotprojekt med en skyddsbeklädd cell. Den förevisades för första gången i samband med en nationell arrestkonferens som hölls i Sundsvall i början av november. Nu ska cellen vara i bruk, senare ska projektet utvärderas inför ett eventuellt permanentande.

– Tidigare var det självklart att avtändningar skulle ske med hjälp från sjukvården. I dag är det ofta poliserna som tar hand om dem utan expertstöd, säger BG Strandfjäll.

I en del fall väljer poliserna att åka med den intagne till sjukhuset.

– Då tappar vi folk som måste sitta vakt, dessutom är det inte så lämpligt med tanke på den personliga integriteten för den intagne. Håller vi kvar personen på stationen är det å andra sidan långt till professionell vård.

Det var inte lätt att finna någon med rätt expertis för att bygga
en säkerhetscell. Till slut föll valet på ett företag som tillverkar
madrasserade väggar. Dessa kan exempelvis användas till att skapa mjuka utrymmen åt stora djur som sövts ner och är vingliga i benen då de vaknar. BG Strandfjäll understryker att han är medveten om att kopplingen till djurvård kan vara problematisk. Samtidigt tycker han att det viktigaste är att få till stånd en säkrare situation för de omhändertagna.

– Vi ser det inte som en lösning utan som ett komplement. De intagna kommer att vara under ständig uppsikt, bland annat med hjälp av kameraövervakning. Förhoppningen är att detta sprider sig till varje arrest med dygnet runt-vakter, det finns ett 40-tal sådana i landet.

Säkerhetscellen

Enbart för frihetsberövade
med självskadebeteende.

Under avtändning kan den
omhändertagne sitta som
längst i 72 timmar.

Liknande celler används
redan i stor omfattning i Norge.

Källa: Polisen

Ossian Grahn, frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst