Annons

Annons

”Många har ont i dag”

"Det var en tuff dag i går för våra kollegor", säger huvudskyddsombudet i Väst om gårdagen i Göteborg. Polistidningen ringde två huvudskyddsombud för att höra om demonstrationerna och upploppen i Göteborg och Stockholm.
8 juni 2020, 00:00

Vad hände i går?
– Det var en tuff dag i går för våra kollegor. Vi har fordon som är helt förstörda och tagna ur bruk.

Björn Johnsson
Björn Johnsson, Huvudskyddsombud Väst

– Jag vet att det fanns nya kollegor som jobbade, som inte varit med om det här tidigare. De var inte med under EU-kravallerna och har inte varit på en NMR-demonstration. Att i sin första demonstration hamna i så svåra situationer som i går är något man bär med sig och måste bearbeta nu.

– Jag känner mig trygg med att det tas om hand. Men jag är ändå orolig för hur vissa kollegor kommer att ta det här. Risken finns att just de inte kommer vilja jobba i den särskilda polistaktiken i framtiden.

Har poliser skadats och har i så fall skyddet och stödet efter varit tillräckligt?
– Det har börjat komma in Lisa-anmälningar om arbetsskador och tillbud. Frågan är hur många det blir. När jag vet det får jag också en full bild vad gäller om skyddsutrustningen och omhändertagandet varit tillräckligt.

– Jag vet i nuläget att kollegor fått stora gatstenar på sig, försökt värja sig, men ändå träffats. Många har ont i dag. Hittills vet jag också om en bullerskada, vi får hoppas att den inte är svår.

– Vi har även aktiverat vårt krisstöd. I nuläget har jag ingen bild av att de behövt gå in och verka. Men jag vet att en kollega hamnade ensam och blev attackerad av maskerade människor. Det är en oerhört traumatisk upplevelse. Detta visar på komplexiteten i att vara polis. Det är ju samma poliser som i morgon åker hem till Agda 87 år, som råkat ut för ett åldringsbrott.

Bedömer du att det fanns tillräckligt med resurser?
– Det var initialt bra avsatt resurs. Senare fick vi även resurser från region Syd. Om det var på rätt nivå får utvärderingen visa.

– Vi känner ett stort stöd från allmänheten och de som arrangerade demonstrationståget. Det som hände hade inte med demonstrationen att göra. Vad som blir väldigt tydligt är att det finns krafter i samhället som inte vill annat än att ställa till bråk och kasta stenar mot polisen. Det var inte demonstranternas vilja.

Göteborg i går.
Susanne Liwång
Susanne Liwång, huvudskyddsombud i polisområde City i Stockholm

Vad kan du säga om arbetsmiljön under demonstrationen och de oroligheter som följde i Stockholms förra veckan?
– Det följer det vanliga mönstret vid stora folksamlingar. Jag har fått rapporter om knallskott, buller, påkastning av föremål. Jag kan inte gå in i detalj på detta.

Arrangörerna hade tillstånd för en demonstration på 50 personer men det kom tusentals. Fanns det en riskbedömning och beredskap för det här?
– Det är ju en del av vårt arbete att sådana här situationer kan uppstå hastigt. Det viktiga är att vi hela tiden jobbar aktivt med utbildning och utrustning så att vi kan hantera det när det händer. Det är så oförutsägbart, så det gäller att vara beredd på allt.

Linnéa Klint
Per Hagström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst