Annons
Annons

Fler bilar och sprit ska hindra smitta på utbildningen

Mindre grupper, större salar och fler bilar på körövningarna är några av de åtgärder som ska minska smittspridningsrisken när polisutbildningarna drar igång. Och mycket av undervisningen kommer att ske digitalt.
27 augusti 2020, 00:00

Nästa vecka kickar polisutbildningen igång på alla fem lärosäten. Men på sina håll pågår vårterminen den här veckan ut. På Södertörn sköt man upp färdighetsmoment för första- , andra- och tredjeterminare. Men nu tror man sig snart vara i hamn.

Martin Bergqvist, utvecklingschef för polisutbildningen där, berättar att man lagt in extra studieperioder i augusti, som avslutas när den nya terminen börjar på måndag.
– Eftersom det fortfarande pågår har vi ju inte hunnit göra någon uppföljning, men de signaler jag har är att det har gått bra. Det rullar på och lärare och studenter har gjort en fantastisk insats, säger han.

Vad det gäller de teoretiska delarna kommer mycket att köras digitalt. Just på Södertörn kommer närvaro prioriteras en aning när det gäller de som börjar sin första termin.
– Så att de känner att de kommer in i studierna, säger Martin Bergqvist.

Vi räknar också med att både studenter och lärare är noga med att stanna hemma om man är sjuk

I Malmö erbjuds studenterna munskydd och man har samma partner under praktiska övningar för att minska smittrisken. Större salar har också bokats för möjlighet att hålla avstånd.
– Men vi räknar också med att både studenter och lärare är noga med att stanna hemma om man är sjuk, säger Caroline Mellgren, programansvarig och föreståndare för enheten för polisiärt arbete i Malmö.

På polisutbildningen i Borås kommer studenterna också erbjudas munskydd. Lotta Englund, som är chef för polisutbildningen där, berättar att de, liksom på de andra lärosätena, kommer att jobba i mindre grupper och så långt det är möjligt med samma personer i till exempel grepphallen.
– Varje kursansvarig ska köra allt digitalt som kan bli lika bra digitalt, säger hon.

De som kommit längst på de nya lärosätena i Malmö och Borås går nu in i termin fyra. I Borås har de vissa moment kvar, men det kommer att omhändertas under en uppsamlingsvecka och därmed ska studenterna kunna gå ut på aspiranten i tid.

Man behöver ju inte ha en ren distansutbildning för att ha nytta av nätbaserat lärande

När Polistidningen ringer runt till polisutbildningarna inför terminsstart säger ansvariga på samtliga lärosäten att man kommer att kunna leverera såväl aspiranter som utexaminerade poliser i tid. Givet att läget inte förändras.

Angående kvalité tror många företrädare för polisutbildningarna att den till och med kan bli bättre med de digitala inslagen. På Södertörn, där man inte har någon distansutbildning i normala fall, menar Martin Bergqvist att det gått över förväntan.
– Jag vet att lärarna redan börjat fundera på vad vi kan dra för lärdomar. Man behöver ju inte ha en ren distansutbildning för att ha nytta av nätbaserat lärande.

Då får de inte öva till exempel greppteknik på fler än två andra personer. Egentligen behöver de öva på olika kroppstyper

Ola Kronkvist, prefekt i Växjö, påpekar att det blir mer intensivt för lärarna och att det finns kvalitetsmässiga problem med säkerhetsåtgärderna.
– Då får de inte öva till exempel greppteknik på fler än två andra personer. Egentligen behöver de öva på olika kroppstyper. Men får vi en smittspridning på polisprogrammet, vilket det ju finns en risk för, så är det viktigt att vi begränsar den.

Men i vissa fall, menar utbildningsföreträdarna, bidrar säkerhetsåtgärderna till bättre förutsättningar. Som i Umeå där man använder fler bilar på körövningarna.
– Nu kör vi med två i varje bil, tidigare brukade det vara fyra eller fem. Lärarna sitter dessutom i följebil och tycker att de får bättre överblick, säger Pontus Bergh, studierektor.

Läs mer om hur skolorna anpassat polisutbildningen här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst