ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

NI-operatör skadades allvarligt

Publicerad 2020-08-12

Nationella insatsstyrkan under en övning, dock inte den övning där operatören skadades. Foto: Per Lindquist.

Aktuellt En polis i nationella insatsstyrkan föll och skadade sig allvarligt när han skulle fira sig ner från en helikopter under en övning.  

Det var i juni i år som nationella insatsstyrkan, NI, tränade så kallad fastrope. Det är en metod som NI använder när styrkan ska fira sig ner från en helikopter för att göra ingripanden på marken. Poliserna i NI kallas operatörer och av någon anledning tappade en av operatörerna greppet om repet och föll, enligt NI-chefen Hampus Nygårds.
– Han faller från en höjd på omkring 7–9 meter, landar på axeln och slår i huvudet. Vi hade sjukvårdare på plats som började omhändertagandet och han transporteras sedan till sjukhus.

Hur är läget med honom nu?
– Det jag kan säga är att det var en allvarlig skada. Förutom att han har brutit revben så har han en skallskada. Men nu har han fått komma hem från sjukhuset och rehabilitering pågår.

Vad var det som orsakade olyckan?
– Vi har utrett det här så långt vi kan utan att faktiskt hitta vad som är orsaken. De yttre omständigheterna, som utrustning och utbildning, där hittar vi inga brister. Ett problem är att operatören inte kommer ihåg olyckstillfället, så han kan inte återge vad som hände.

Hampus Nygårds poängterar att NI:s övningar är riskfyllda eftersom man måste öva riskfyllda moment som ingår i de operativa uppdragen.
– Vi strävar efter att minimera riskerna i hela vår verksamhet men givet de möjliga scenarion vi övar inför kan vi naturligtvis inte utesluta dem helt, säger han.

Vad har ni gjort med anledning av den här olyckan?
– Vi började med att göra en egen utredning där vi granskade hela händelseförloppet, inspekterade utrustningen och såg över befintliga rutiner.

NI anmälde också olyckan till Arbetsmiljöverket som senare godkände NI:s utredning och de åtgärder man vidtagit efter olyckan. Arbetsmiljöverket har sekretessbelagt vilka åtgärder det rörde sig om.

Hur vanligt är det med svåra skador när ni övar?
– I samband med fastrope har vi aldrig tidigare drabbats av någon olycka, mindre tillbud har inträffat, men inget som går att jämföra med denna händelse. Vi hade en arbetsplatsolycka 2018 i samband med marin träning, men jag skulle säga att allvarliga olyckor inte är vanliga på NI.