Annons

Annons

Nationell särskild händelse – igen

I oktober avslutades den nationella särskilda händelse som Polismyndigheten beslutade om i våras, med anledning av coronapandemin. Nu återupptas den.
26 november 2020, 12:03

Beslut om att än en gång inleda en nationell särskild händelse har tagits därför att smittspridningen ökar igen. Syftet är, enligt beslutsprotokollet, att man ska kunna upprätthålla polisverksamheten så att samhället fortsätter fungera och medborgarnas förtroende för myndigheten består. Det handlar också om att säkerställa arbetsmiljön för anställda och att stärka ”linjeorganisationens förmåga att hantera större påfrestningar”.

Efter vårens beslut om en nationell särskild händelse med anledning av corona var skyddsorganisationen kritisk till att man inte bjöds in att fullt ut delta. Nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson har tidigare sagt att man fått mer inflytande efter hand, men att det har tagit onödigt lång tid. Hur det blir denna gång vet han inte än.
– Vi har fått en inbjudan till ett möte i morgon, säger han.

En nationell särskild händelse kan inrättas om något inträffar som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det kan underlätta om man till exempel snabbt behöver stärka en viss del av verksamheten eller omfördela resurser. Noa, nationella operativa avdelningen, ansvarar för hanteringen av de nationella särskilda händelserna. Nationell kommenderingschef är, liksom förra gången, Per Engström. Till vardags är han sektionschef för ordning och säkerhet vid Noa.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst