ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Pixabay

Nationell särskild händelse – igen

Publicerad 2020-11-26

Aktuellt I oktober avslutades den nationella särskilda händelse som Polismyndigheten beslutade om i våras, med anledning av coronapandemin. Nu återupptas den.

Beslut om att än en gång inleda en nationell särskild händelse har tagits därför att smittspridningen ökar igen. Syftet är, enligt beslutsprotokollet, att man ska kunna upprätthålla polisverksamheten så att samhället fortsätter fungera och medborgarnas förtroende för myndigheten består. Det handlar också om att säkerställa arbetsmiljön för anställda och att stärka ”linjeorganisationens förmåga att hantera större påfrestningar”.

Efter vårens beslut om en nationell särskild händelse med anledning av corona var skyddsorganisationen kritisk till att man inte bjöds in att fullt ut delta. Nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson har tidigare sagt att man fått mer inflytande efter hand, men att det har tagit onödigt lång tid. Hur det blir denna gång vet han inte än.
– Vi har fått en inbjudan till ett möte i morgon, säger han.

En nationell särskild händelse kan inrättas om något inträffar som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det kan underlätta om man till exempel snabbt behöver stärka en viss del av verksamheten eller omfördela resurser. Noa, nationella operativa avdelningen, ansvarar för hanteringen av de nationella särskilda händelserna. Nationell kommenderingschef är, liksom förra gången, Per Engström. Till vardags är han sektionschef för ordning och säkerhet vid Noa.