ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Ali Moosavian.

Säkerhetsintervju för friade polisen

Publicerad 2020-12-16

Aktuellt Personalansvarsnämnden skriver av ärendet om polisen som misstänktes för att bedriva bordell med sin fru. Nu är han kallad till en säkerhetsprövningsintervju.

I fredags beslöt Pan, Polisens personalansvarsnämnd, att skriva av ärendet om polisen som varit åtalad för grovt koppleri alternativt medhjälp till grovt koppleri, medhjälp till grovt bokföringsbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen och ringa dopningsbrott.

Han får behålla jobbet eftersom han bara dömdes för ringa dopningsbrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han friades från de punkter som skulle lett till att han förlorade jobbet. Hans fru dömdes för grovt koppleri och grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år sex månader.

Eftersom domen nu har vunnit laga kraft skriver Pan av ärendet, och polisen kommer inte bli av med jobbet på grund av domen.

Säkerhetsprövning

En polis säkerhetsprövas för att placeras i säkerhetsklasserna 1, 2 eller 3. De flesta hamnar i klass 3. Skillnaden beror på i vilken omfattning man får ta del av sekretessbelagda uppgifter.

Den första säkerhetsprövningen görs när man söker till utbildningen. När man är klar med sin aspiranttjänstgöring och ska söka tjänst som polis görs en ny säkerhetsprövning.

Under anställningstiden görs regelbundet uppföljande säkerhetsprövningsintervjuer, t.ex. om det inkommer uppgifter som medför oklarheter.

Källa: Polisen

Han har nu blivit kallad till en säkerhetsprövningsintervju, uppger Polisförbundet.
– Han har begärt fackligt biträde vid det samtalet vilket vi givetvis ställer upp på. Men vi vet fortfarande inte om de kommer säga nej eller ja till vårt biträde, säger Jonas Wiberg, Polisförbundets jurist.

Innebär fackligt biträde att ni tar ställning?
– Man är med som biträde och tar inte rollen som försvarare. En säkerhetsprövningsintervju kan man bli kallad till närsomhelst inom ramen för sin anställning, och innefattar inte per definition att man gjort något fel. Polisen är frikänd från brott och tillbaka i tjänst, punkt. Det är där vi är rättsligt sett.