Annons
Annons

Förstår ”att kraven kan uppfattas som diskriminerande”

Det pågår en översyn av kraven för att komma in på polisutbildningen. Men om den kommer att innebära en förändring för sökande med adhd eller annan NPF*-diagnos är för tidigt att sia om.
18 januari 2021, 15:34

Varbergspolisen Carl Svane tycker att det är diskriminerande att personer med NPF-diagnos per automatik sållas bort i rekryteringen till polisutbildningen. Därför har han anmält Polismyndigheten till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Om detta rapporterade vi i förra veckan.

När Polistidningen vänder sig till Polismyndigheten för en kommentar angående anmälan svarar pressavdelningen via mejl. I mejlet står att polisyrket är ”ett oerhört komplext arbete där man ställs inför många svåra situationer” och att det därför ställs höga krav såväl fysiskt som psykiskt och medicinsk. ”Det är krav vi absolut inte kommer att tumma på.”

Polismyndigheten skriver också att de ”har förståelse för att kraven kan uppfattas som diskriminerande”.

Just nu genomförs en översyn av kraven för att komma in på Polisutbildningen. Det är enligt myndigheten för tidigt att se om den kommer att innebära någon förändring.

Polisförbundet har representanter som är delaktiga i översynen. Förbundets ordförande Lena Nitz vill avvakta resultatet av den innan hon tar ställning i sakfrågan kring hur sökande med NPF borde hanteras.
– Men vi har berört frågan inom förbundet och då har det ofta handlat om att vi skulle kunna se att en individuell prövning var en väg.
Lena Nitz säger också att hon välkomnar en eventuell prövning hos DO.
– Det är bra om det blir ordentligt utrett så att det blir tydligt vad som gäller och varför.

DO har ännu inte tagit beslut i Carl Svanes ärende, men tillsynsärenden pågår hos både Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten avseende just bortsållning av personer med NPF.

*neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst