ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Per Hagström.

Förstår ”att kraven kan uppfattas som diskriminerande”

Publicerad 2021-01-18

Aktuellt Det pågår en översyn av kraven för att komma in på polisutbildningen. Men om den kommer att innebära en förändring för sökande med adhd eller annan NPF*-diagnos är för tidigt att sia om.

Varbergspolisen Carl Svane tycker att det är diskriminerande att personer med NPF-diagnos per automatik sållas bort i rekryteringen till polisutbildningen. Därför har han anmält Polismyndigheten till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Om detta rapporterade vi i förra veckan.

När Polistidningen vänder sig till Polismyndigheten för en kommentar angående anmälan svarar pressavdelningen via mejl. I mejlet står att polisyrket är ”ett oerhört komplext arbete där man ställs inför många svåra situationer” och att det därför ställs höga krav såväl fysiskt som psykiskt och medicinsk. ”Det är krav vi absolut inte kommer att tumma på.”

Polismyndigheten skriver också att de ”har förståelse för att kraven kan uppfattas som diskriminerande”.

Just nu genomförs en översyn av kraven för att komma in på Polisutbildningen. Det är enligt myndigheten för tidigt att se om den kommer att innebära någon förändring.

Polisförbundet har representanter som är delaktiga i översynen. Förbundets ordförande Lena Nitz vill avvakta resultatet av den innan hon tar ställning i sakfrågan kring hur sökande med NPF borde hanteras.
– Men vi har berört frågan inom förbundet och då har det ofta handlat om att vi skulle kunna se att en individuell prövning var en väg.
Lena Nitz säger också att hon välkomnar en eventuell prövning hos DO.
– Det är bra om det blir ordentligt utrett så att det blir tydligt vad som gäller och varför.

DO har ännu inte tagit beslut i Carl Svanes ärende, men tillsynsärenden pågår hos både Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten avseende just bortsållning av personer med NPF.

Läs också ”Polis DO-anmäler adhd-spärren”

*neuropsykiatriska funktionsnedsättningar