Annons
Annons

Vem är jag?

Kanske en lite högtravande, men ack så aktuell fråga eftersom våra tjänstelegitimationer förmodligen kommer att ändra skepnad inom en snar framtid. Enligt ett lagförslag som antogs/ska antas, ska inte våra personnummer eller förnamn vara tryckta på framsidan av legitimationen, vilket är utmärkt, MEN våra efternamn ska fortfarande stå kvar. Som vanligt har utredaren/lagstiftaren goda avsikter, men som vanligt blir det en halvmesyr. Lagförslaget framstår som handlingskraftigt utan att egentligen lösa problemet som det skulle lösa (d.v.s. att göra polispersonal mer anonym) och vi som berörs av det suckar bara uppgivet än en gång.

Kort och gott är förslaget meningslöst ur många synvinklar. För det första döljs ens förnamn på legitimationen men det är ju det namnet som man använder när man behöver presentera sig för målsägande/misstänkt. De flesta kollegor har ingenting emot att ”avslöja” sitt förnamn för det är i det närmaste osökbart och det skulle vara ogörligt att ha ett alias vid kontakt med buset. För det andra står efternamnet kvar vilket är värdelöst eftersom alltför många kollegor har väldigt ovanliga efternamn. Bara i mitt turlag på 16 personer krävs det en minimal ansträngning för att hitta 10 av oss. Allt som behövs är just våra efternamn och en mobiltelefon med rätt app för att hitta våra hemadresser.

Bara i mitt turlag på 16 personer krävs det en minimal ansträngning för att hitta 10 av oss.

I förlängningen är det inte bara legitimationen som behöver bli mer anonym. På ALLA papper, ALLA formulär och ALLA utredningar står våra fullständiga namn och jag är säker på att nästan alla av oss känner någon kollega som har blivit förföljd eller på något sätt blivit trakasserad p.g.a. att dennes namn förekommit på en handling/i en utredning som inte fallit en misstänkt i smaken. Även här måste våra namn tas bort och ersättas med något mer neutralt, och enklast vore att använda våra tjänstenummer.

Men, om vi blir anonyma, hur ska någon kunna granska oss eller, om behov uppstår, anmäla oss? Inga problem alls faktiskt. Det är bara att ha vårt unika tjänstenummer väl synligt på framsidan av tjänstelegitimationen och samma unika tjänstenummer skulle kunna stå på allt som vi skriver under – våra obotar, formulär, papper, utredningar etc. Skulle det finnas ett legitimt behov för någon att veta en enskild polismans identitet skulle det finnas ett enkelt förfaringsätt samt en snabb sekretessprövning innan uppgifterna lämnades ut. Vi får helt enkelt hoppas att nästa utredning löser problemet som den faktiskt är tillsatt att lösa.

Betraktelse 1: Enorm applåd till alla som utvecklar våra appar – de appar som finns blir bara bättre och bättre och de nya som rullas ut lär vara minst lika bra. Tänk om all utveckling inom myndigheten fungerade lika bra!

Betraktelse 2: Nu har det gått nästan 19 (!) år sedan aspirantlönen (15 000 kr/mån) höjdes senast och den skulle behöva höjas till 18 500 kr/mån enbart för att följa inflationen. Har arbetsgivaren eller Polisförbundet för avsikt att rätta till aspiranternas ständigt sjunkande lön? Med tanke på den öronbedövande tystnaden verkar det tyvärr inte så.

John
IGV Nordost, Göteborg

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst