Annons
Annons

Chefer ska få en egen ombudsman

Det var fem år sedan Polisförbundet senast hade en centralt placerad ombudsman för chefer. Men nu är det dags igen. Rekrytering pågår.
9 mars 2021, 11:08

En som gläds åt det beskedet är Anette Öberg, sektionschef på Polismyndigheten och vice ordförande i Polisförbundets chefsförening i region Stockholm.

– Det är alldeles utmärkt. Det är en angelägen fråga om Polisförbundet tänker sig att omhänderta chefers intressen. Antalet chefer ökar och framförallt har de direkta cheferna, gruppcheferna, fått ett mer utpräglat chefsuppdrag sedan omorganisationen.

Anette Öberg har länge efterfrågat en central ombudsman för chefer och var med och motionerade om saken till förbundets kongress 2018 – en motion som klubbades igenom. Hon har själv aldrig övervägt att lämna Polisförbundet och byta till ett fack som är mer specialiserat på chefer, men hon vet kollegor som har gjort det.

– Vi har ju några medlemmar som har lämnat för Ledarna och Saco. Den diskussionen förs ju bland våra medlemmar som är chefer. Varför ska jag vara med i Polisförbundet? Den frågan har vi fått flera gånger.

Kommer rekryteringen av den här ombudsmannen göra någon skillnad för dem som går i sådana tankar?
– Absolut. Det tror jag. I Stockholm har vi ändå varit ganska välförsedda när det gäller chefsrepresentation. Vi har ju förmånen att ha en heltidsfacklig ordförande för chefsföreningen. Men i landet i övrigt ser det väldigt olika ut när det gäller förbundets möjligheter att omhänderta chefers frågor.

År 2006 inrättade Polisförbundet och arbetsgivaren en partsgemensam central ombudsman för chefer med placering på Polisförbundet, men med lön betald av arbetsgivaren. Tio år senare gick den dåvarande ombudsmannen i pension och fick då ingen ersättare. Arbetsgivaren ville inte längre stå för notan. Under åren som har gått sedan dess har Polisförbundet försökt få till en överenskommelse med arbetsgivaren kring finansieringen. Men det har inte gått, enligt förhandlingschef Niklas Simson.

Niklas Simson
Niklas Simson

– Vi har haft förhoppningar, men nu har vi kommit till en tidpunkt där vi måste inse att det kanske inte kommer att ske. Vi har fortfarande diskussioner med Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, men väntar inte på att de ska bli klara utan går vidare med en rekrytering.

Så då blir det Polisförbundet som betalar den kommande ombudsmannens lön?
– Som det ser ut just nu så räknar vi med att vi anställer och självklart då också står för anställningsvillkoren.

Majoriteten av era medlemmar är trots allt inte chefer. Vad tjänar de på att vara med och betala för en ombudsman för chefer?
– Om vi har bra och trygga chefer som får utvecklas i sina yrkesroller så tror vi att det är bra för övriga medlemmar också. Därför tror vi att medlemmarna i gemen tjänar på att vi har en ombudsman i chefsfrågor. Polisarbete är ju ett lagarbete och chefen är en del i laget.

Är det ett krav att man är polis för att vara aktuell för det här jobbet?
– Man behöver inte ha en aktiv anställning som polis utan det kan räcka att man har varit det tidigare, däremot är det ett krav att man har en polisutbildning. Det är meriterande om man har gått grundutbildningen, alltså den långa vägen, men vi exkluderar inte dem som har gått en anpassad chefsutbildning.

Vad ska den här ombudsmannen göra?
– I första hand handlar det om att ge stöd till chefer och chefsföreningar i frågor som de driver, men det handlar också om att utveckla de yrkespolitiska frågorna, och då särskilt med fokus på chefsfrågorna.

Anette Öberg, från chefsföreningen i region Stockholm, hoppas att den kommande ombudsmannen ska driva att chefer inom Polisen ska ha samma villkor som chefer i annan statlig verksamhet.

– Till exempel har Polismyndigheten tidsbegränsade förordnanden på fyra år hela vägen ner till chefer på direkt nivå. Det anser jag är felaktigt. Det tycker jag är en fråga att jobba med politiskt.

Annonsen för jobbet som ombudsman för chefsfrågor kan läsas här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst