Annons
Annons

Poliser tar plats i FN-organ

Poliser ska, för första gången sedan grundandet 1919, representeras på internationella arbetsorganisationens, ILO:s årsmöte.
12 april 2021, 15:54

International Labour Organization, ILO, är ett organ inom FN vars mål är att främja social rättvisa och humana arbetsvillkor som en förutsättning för fred. I organet representeras arbetstagare, arbetsgivare och regeringar. Bland dess konventioner finns bland annat föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten, rätten att organisera sig och förhandla kollektivt samt lika lön för lika arbete oavsett kön.

ILO grundades 1919 och har sitt säte i Geneve. Organisationen har 187 medlemsstater. Varje år hålls en konferens och när detta sker i juni 2021 så kommer poliser att vara representerade för första gången. Detta då man har sagt ja till International Council of Police Representative Associations, ICPRA:s ansökan om att få vara med. ICPRA:s ordförande Tom Stamatakis berättar i ett pressmeddelande att det har tagit sju år sedan man började försöka bli en del av ILO.

Anna Nellberg Dennis
Anna Nellberg Dennis, Polisförbundets andre vice ordförande.

Sverige är ett av ICPRA:s medlemsländer. Anna Nellberg Dennis sitter i Polisförbundets styrelse och har tidigare även suttit i ICPRA:s styrelse.
– Det är viktigt att poliser får en röst i det här sammanhanget i en tid då just poliser befinner sig mitt uppe i så mycket av det som händer.

Hon syftar bland annat på klimatkrisen, politiska oroligheter i världen och inte minst den globala pandemin. Anna Nellberg Dennis tror också att ICPRA, som internationellt fackligt organ för poliser, kan stärkas av att de bjudits in.
– Det är viktigt att det finns en mottagare för våra, polisspecifika, frågor. Dessutom är det ett erkännande för organisationen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst