Annons
Annons

Sommar och sol,
ångest och oro

Anna Jinghede
Anna Jinghede Sundwall

Kriminaltekniker och doktorand

Alltid när bikiniformen känns som mest avlägsen kommer chefen med krav på årets semesterönskemål. Traditionsenligt åtföljs detta av köpslående om veckobyten i semesterplanen innan alla är nöjda (nåja) och nedräkningen till sovmorgnar och solbränd hy tar vid.

Lika traditionsenlig är den ångest och oro som hos andra infinner sig då datakortet dras ut inför semestern.

Jag tänker på kvinnorna som främst förknippar sommarperioden med ett sönderslaget ansikte, besök på akutvårdsmottagning och 112-samtal. Våldet i nära relationer tar inte semester.

Denna gång sammanfaller dessutom den ökade risken för våld med en pandemi som ytterligare förstärker barriären mot skyddet och ledighet i frid.

Det är svåra fall, det medger jag. Jag har själv ägnat snart 20 år till fenomenet och försöker fortfarande förstå vad som fungerar. Men låt mig delge några av mina fynd.

Sett i retrospektiv har det också blivit lite av en tradition att vi lyckas skapa förändring endast för en bråkdel av dessa offer, trots en ofta god uppfattning om vem som kan misstänkas för gärningarna. Det är förstås ett underbetyg, särskilt som det ofta blir en polisiär angelägenhet först när våldet upplevs så svårt att man fruktar för sitt eller en anhörigs liv och att vi med rätt metod kan förhindra grövre, ibland dödligt, våld.

Bäst är vi om det finns en synlig skada och en delaktig målsägare, då är handläggningen ofta lika självklar som regn på midsommarafton. Betydligt svårare är det när dessa förutsättningar inte föreligger, det vill säga i majoriteten av fallen. Det är svåra fall, det medger jag. Jag har själv ägnat snart 20 år till fenomenet och försöker fortfarande förstå vad som fungerar. Men låt mig delge några av mina fynd.

Vi utgår från en vanligt förekommande våldsmekanism, strypningsvåld. En mycket vanlig företeelse i sammanhanget vars förekomst uppskattas öka risken för senare mord cirka sju gånger, ännu mer om det föreligger en samtidig konflikt rörande separation eller barn. Ett livsfarligt våld som sällan lämnar synliga ”tecken på strid eller våld” och där förståelsen för allvarhetsgraden sannolikt är låg. Skillnaden mellan död, omedelbart eller något dygn senare när den invärtes svullnaden tilltagit, och inte en synlig skråma alls kan vara tio sekunders blockering av en luftstrupe med ett tryck motsvarande det som används för att avfyra vårt tjänstevapen.

Det finns 100 skäl till att inte ens det farligaste våldet alltid lämnar spår och därför måste vi hitta annat som styrker brottet.

Sambandet mellan synliga tecken och allvarhetsgrad i våld är lika lågt som antalet soltimmar i december. Det finns 100 skäl till att inte ens det farligaste våldet alltid lämnar spår och därför måste vi hitta annat som styrker brottet. Observationer om hosta, heshet, kräkning, snor och slem på en tröja, urin på golvet, topsning av en hals, nagelskrapning av målsägaren eller visualisering av de underliggande skadorna på halsen med ultraviolett ljus är några exempel på åtgärder som både kan styrka ett mordförsök och förhindra senare död. Naturligtvis ska handläggningen också tilldelas lika stort engagemang som andra grova brott där en målsägare av en eller annan anledning inte vill medverka, till exempel skjutningar i gängmiljö och mord.

Jag tror jag stannar där och hoppas på en ny tradition till midsommar.

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst