Annons
Annons

Klart för delat polishus på Norgegränsen

Planerna på en svensk-norsk polisstation har fått grönt ljus och ett första spadtag tas 2022. Byggnaden med en halva i respektive land är ett världsunikt försök att lösa gränsöverskridande handel med människor, vapen och narkotika.
25 augusti 2021, 13:41

Polisstationen, som ska byggas på riksgränsen i den värmländska kommunen Eda, har ingen motsvarighet i världen.

– Ingen känd i alla fall. Min företrädare var på studiebesök i en tysk-dansk polisstation, men den ligger enbart i Tyskland, säger Jonas Wendel, lokalområdespolischef i Arvika.

Jonas Wendel.

Han har haft sin tjänst i två och ett halvt år och ärvde planerna på en delad station. Nu konstaterar han att den svenska sidan har varit drivande i processen.

Rikspolischef Anders Thornberg gav tidigt region Bergslagen uppgiften att formera en arbetsgrupp med målet att förverkliga planerna på ett gemensamt polishus. En ansvarig på nationella operativa avdelningen har utsetts att projektleda det praktiska arbetet med fastigheten.

Och nu har Norges justitieminister, Monica Mæland, på plats i Eda slutligen gett projektet en norsk välsignelse och utlovat att byggandet ska inledas nästa år.

– Det norska beskedet är mycket välkommet, nu fortsätter vi arbetet i vardera landet och går i takt med varandra, säger Jonas Wendel.

Han beskriver sin vision och understryker att han själv och kollegorna från båda länderna har fått ett mycket speciellt uppdrag.

Orsak? Den gränsöverskridande brottsligheten. Smuggling av narkotika och vapen. Och människor.

– Problemet har vuxit och är större än vi anat. Vi har inte riktigt koll på vad som händer.

Jonas Wendel nämner en framtid då han tror att norska och svenska poliser patrullerar i samma bil. Han hoppas att helnorska polispatruller med tiden ska kunna åka på prio ett larm i Sverige och vice versa.

Resultatet skulle i bästa fall bli stora samordningsvinster i glesbygd, med bättre service för allmänheten på båda sidorna av gränsen.

Men kärnan i verksamheten är ett planerat underrättelsecentrum som ska vila på båda ländernas tull- och poliskårer. En samlokalisering med kunskapsutbyte både vid datorn och över fikabordet.

– Om vi kan lägga pussel tillsammans vinner vi oerhört mycket i effektivitet.

Men det finns stötestenar, olikheter som måste överbryggas. Den gamla vapenfrågan, med generell beväpning i Sverige och andra regler i Norge spökar till exempel.

– Vi har definitivt olika lagstiftning, därför bör man satsa på gemensamma utbildningar för att få kännedom om regelverket i grannlandet.

Andra lösningar som Jonas Wendel förordar kräver inga utbildningar utan kommer av sig själva i ett delat polishus beläget exakt på gränsen. Med olika ingångar, kanske separata inkörsvägar till garaget och en norsk och en svensk kontorsdel är frågan om jurisdiktion och behörighet inte ett så stort problem.

– Mycket som kan ställa till det, som sekretessen till exempel, löser vi genom att gå in till vårt eget land helt enkelt. Mycket smidigt, säger han.

Anders Andersson, kommunchef i Eda, har följt planerna på ett gemensamt polishus under lång tid. Redan då han var kommunchef i jämtländska Strömsund väcktes idén. Sedan fortsatte diskussionen i Eda, nu hoppas han få se projektet föras i land.

Att den inledande norska tveksamheten har blivit ett ja, tror han delvis har en politisk bakgrund. Det är valår i Norge och goda nyheter är tacksamma att presentera.

Men framför allt anar han att det beror på en förändrad norsk brottslighet.

– De signaler som jag får är att man vill skydda Osloregionen som bara ligger tio mil bort liksom Gardemoen. Införseln av narkotika och vapen verkar vara större än man trott, säger Anders Andersson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst