Annons
Annons

Nya i nyckelroller på förbundet

Polisförbundets nya förhandlingschef, Martina Perzanowska, känner sig som en kapplöpningshäst i startfållan inför att få förhandla för poliser.
11 augusti 2021, 13:43

– Jag var faktiskt på väg att söka polisutbildningen som 18-åring. Men i stället råkade jag på en knepig arbetsgivare vilket gjorde att jag började plugga arbetsrätt i stället och hamnade på den här vägen, säger Martina Perzanowska innan Polistidningen ens hunnit ställa frågan om hennes tidigare relation till polisyrket.

Den 1 september tillträder hon och tar över efter Niklas Simson som går till fackförbundet ST.

Martina Perzanowska beskriver sig som en person med ett starkt samhällsengagemang, som brinner för att poliser ska få arbetsvillkor som bättre matchar de risker och påfrestningar de utsätts för på jobbet.
– Jag förstår ju att man inte blir polis främst för den fantastiska löneutvecklingen, men det måste ju finnas ett break even. En rimlig nivå.

Den största utmaningen i att gå till Polisförbundet menar hon är att hon inte själv är polis.
– Jag är förhandlingsräv ut i fingerspetsarna och är rekryterad för att jag är duktig på att förhandla kollektivavtal. Men för att bli trovärdig behöver jag lära mig om polisers vardag.

Hon vill lära sig jobbet på jobbet och planerar att göra arbetsplatsbesök.

Senast kommer Martina Perzanowska från Sveriges farmaceuter. Med tanke på den pågående pandemin har det varit fullt upp på jobbet även där. Dessförinnan har hon arbetat med arbetsrätt och förhandlingar på olika nivåer i 25 år. Bland annat på Europanivå och då med byggbranschens och industrins arbetstagare i fokus. Hon brinner för den svenska modellen som hon är stolt över.
– Vi svenskar skulle behöva vara bättre på att lyfta blicken och se vad vi har. Ett fantastiskt system där du kan gå ihop med andra anställda och få hjälp av facket att ställa krav genom kollektivavtal.

Är den svenska modellen hotad i dag?
– Den svenska modellen är alltid hotad och den behöver försvaras varje dag. Men jag ser inte vad alternativet skulle vara då lagstiftning är ett mycket trubbigare verktyg.

I början av sommaren bytte parterna yrkanden inför de kommande kollektivavtalsförhandlingarna, så vid tillträdet är det direkt dags att kavla upp ärmarna. Någonting hon bara ser fram emot.
– Jag ser verkligen fram emot det här och känner mig lite som en kapplöpningshäst i startfållan.

Även rollen som Polisförbundets kanslichef kommer att axlas av en nyrekrytering under hösten. Den 20 september tillträder Gazal Casselborg, tidigare verksamhetschef på Cancerfonden. Hon är jurist och har tidigare även varit förbundsjurist på IOGT – NTO.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst