Annons
Annons

Alla kommunpoliser blir inte inspektörer

När nya kommunpoliser rekryteras ska de få minst inspektörsgrad. Men polisassistenter som redan jobbar i funktionen kan inte räkna med befordran. Det meddelar Polismyndigheten i region Syd.
5 januari 2022, 09:21

I juni 2020 tog Polismyndigheten ett nationellt beslut om att kommunpoliser i fortsättningen ska anställas som minst inspektörer. Myndigheten gav dock inget besked om vad som skulle hända med befintliga kommunpoliser som är anställda som polisassistenter.

Tomas Rosenberg, sektionschef på hr-avdelningen, svarade så här när Polistidningen frågade den gången:
– I nuläget händer ingenting för man kan inte bara ändra en anställning. Det pågår en diskussion om hur vi ska hantera detta. Men det handlar inte bara om kommunpoliser, utan även andra funktioner där man ska vara inspektör, men där det finns polisassistenter sedan tidigare. Det kan vara gruppchefer och förundersökningsledare till exempel.

I höstas tog Polisförbundet i region Syd upp frågan i en förhandling med arbetsgivaren. Kommunpoliser som är polisassistenter har fel anställningsbenämning, menade Polisförbundet, och krävde en skyndsam lösning. Arbetsgivaren avslog begäran. Motiveringen enligt förhandlingsprotokollet var följande: ”Vi har i dagsläget kompetenta individer som har funktionen och arbetsgivarens bedömning är att vi inte ska gå ut med rekryteringar när vi redan har kompetenta individer i funktionen. /…/ Arbetsgivarens inriktning är att vi inte omförordnar anställningar och vi går inte ut med rekryteringar om det inte föreligger ett rekryteringsbehov.”

Polisförbundet i Syd har lyft frågan till förbundet centralt för eventuella vidare förhandlingar på nationell nivå. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst