Annons
Annons

Samlade in förstahjälpen-kit till ukrainska poliser

Polisen Jens Lindström Lönn och hans vän har samlat in förstahjälpen-utrustning till poliser i ukrainska Lviv, och sjukvårdsmaterial till sjukhuset. Det har nu kommit fram.
11 mars 2022, 15:33

16 flyttkartonger med sjukvårdsmaterial, varav 7 kartonger med förstahjälpen-utrustning till polispatrullerna och 9 till sjukhuset. Bland annat med medicinska nålar, transfusionsutrustning och sterila operationsdukar. Också två vakuumbårar för ambulanser. Allt ankom till Lviv i västra Ukraina tidigare i veckan.

Jens Lindström Lönn är polis och Polkon-samordnare i polisområde Södermanland. Hans engagemang för Ukraina bottnar sig bland annat i att han 2018 var där och genomförde en instruktörsutbildning för ukrainska poliser.
– Sedan konflikten brakade loss har jag haft kontakt med en kollega i Lviv, dagligen i princip. Jag fick veta av honom att de hade brist på all individuell förstahjälpen-utrustning.

Jens Lindström Lönn på tidigare mission i Ukraina. Foto: Privat.

Jens och en god vän började prata om att samla ihop saker och skicka ner. Vännen hade kontakter med en hjälporganisation i Polen och de bestämde sig för att göra slag i saken. De gav sig fyra dagar att få ihop allt. Började med att kolla med Jens ukrainska kollega att han skulle kunna ta emot allt material.
– Hade vi inte haft en tydlig mottagare tror jag inte det hade blivit något. Vi visste att det inte skulle försvinna i ett svart hål, säger Jens.

De uppmärksammade insamlingen på sociala medier och ringde runt till företag. Fick donationer från privatpersoner, företag, sjukhus och ambulans. Jens barns lekrum i källaren fick fungera som lagerlokal. Sen fick de sponsring av en transportfirma som körde ner allt material till Polen. Därifrån körde den polska hjälporganisationen till ukrainska gränsen, varifrån en ukrainsk transport körde det till polisen.
– Sju dagar från idé till att materialet fanns i polishuset i Lviv.

I tisdags ringde kollegan, som heter Dmytro, ett Facetime-samtal från stationen och visade att allt var framme, och tackade. De höll på att paketera om det till personliga kit som ska delas ut till patrullerna.

De hade ingen sjukvårdsutrustning i polisfordonen innan.

Att Jens och hans vän valde att leverera materialet till Lviv i västra Ukraina beror på att de kände sig säkra på att dit skulle de få fram en transport. Och att de hade en mottagare de litade på.
– Just nu är det lugnt i Lviv, men vad händer om de går in från Belarus? I värsta fall är det en tidsfråga innan de kommer behöva använda materialen. De hade ingen sjukvårdsutrustning i polisfordonen innan.

Han betonar att initiativet är privat, inte Polismyndighetens.
– Jag har ett stort personligt engagemang i Ukraina. Gillar kulturen och folket, kan språket så pass att jag kan gå och handla och beställa på restaurang. Den här veckan har jag känt allt från ilska till sorg och tårar. Och självklart en oro för de kamrater som är kvar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst