Annons

Annons

”Ingen tvekan om att de ville ha ihjäl oss”

Örebropolisen Caroline Pont är tacksam för att hon hann med att mentalt förbereda sig för helgens upplopp. "Men jag hade önskat att man skickat en större resurs."
19 april 2022, 15:23
Caroline Pont
Caroline Pont

Foto: Privat

Hon säger att hon mår efter omständigheterna bra. En lätt hjärnskakning och lite blå bulor i ansiktet. Hjälmen sprack.
– Till och med pistolen hade märken på sig efter stenar, men jag är väldigt tacksam för min skyddsutrustning.

Caroline Pont jobbar till vardags med utbildning i SPT* och Polkon och har varit på många stökiga kommenderingar. I torsdags skulle hon egentligen jobba på en lågriskmatch i hockey i Karlskoga. Men hon och hennes kollegor kom med anledning av händelserna kring Rasmus Paludans manifestationer att dirigeras om till Norrköping.
– Vi visste ju vad som hade hänt i Linköping innan. Det gjorde att jag hann förbereda mig mentalt och det är jag glad för. När vi kom på plats var det heller inte rött läge än.

De kastade stenar mot våra huvuden och hoppade på en kollegas huvud.

Trots att Caroline Pont har mycket erfarenhet sedan tidigare upplevde hon det som hände i Norrköping, och sedan i Örebro, som annorlunda.
– De ville verkligen skada oss. De kastade stenar mot våra huvuden och hoppade på en kollegas huvud. Det fanns liksom ingen tvekan om att de ville ha ihjäl oss, säger hon.
Hon berättar bland annat att personer som hon tidigare under dagen kunnat kommunicera med och tyckt att det gått bra, senare ändå dragits med och funnits i den folkmassa som kastade sten.
– Det är frustrerande. Vi är ju faktiskt där för dem också.

I Carolines grupp om en plus fem var det två som fick avbryta arbetspasset och tas till sjukhus.
Trots kaoset minns inte Caroline Pont att hon greps av panik.
– Men jag hade kroppskamera på mig. Det ska bli intressant att höra om jag låter som jag tror, säger hon.
Hon säger att hon hade fullt förtroende för sina närmaste chefer på marken.
– Över den nivån har jag väl inte riktigt inblick, men jag önskar nog att man hade gjort bedömningen att vi behövde större resurs.

Du som är utbildare, upplevde du att ni kunde arbeta med SPT som koncept?
– Vi försökte. Men det krävs både erfarenhet och tilltro till konceptet. Och hur samkörda de olika grupperna var varierade.
Caroline Pont tror att det kommer finnas många lärdomar att göra efter påskhelgens händelser.
– Det här konceptet har vi jobbat med länge. Vad beror det på när det inte fungerade?

Jag har aldrig pratat så mycket i telefon som den här helgen. Det har ringt kollegor från hela landet.

Vad har ni fått för stöd i efterhand?
– Redan på fredagskvällen och natten till lördagen drog vi oss tillbaka och hade avslutningssamtal. I morgon ska vi ha samling efter händelse och då kommer det finnas krisstöd. Men viktigast har faktiskt varit stödet från blåljusfamiljen. Jag har aldrig pratat så mycket i telefon som den här helgen. Det har ringt kollegor från hela landet.
Caroline Pont är även skyddsombud och säger att arbetet med att gå igenom vad som fungerar och inte i till exempel utrustning, men även på utbildningssidan, redan är i gång.

En del av utrustningen hon var särskilt glad över är de nya aktiva hörselskydden. Hon säger att hon verkligen kunde följa med i allt som hände.
– Det som var jobbigt var att man också uppfattade när kollegor skadades. Det kändes, säger hon.

*Särskild polistaktik


Bakgrund

Upploppen under påsken skedde i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö i samband med att den högerextrema dansksvenska politikern Rasmus Paludan beviljats demonstrationstillstånd.

Han ansökte om sex stycken tillstånd för att demonstrera i Sverige mellan 14 och 16 april, samtliga beviljades. Av de sex tillståndsgivna sammankomsterna genomfördes två i enlighet med tillståndet. En upplöstes efter två tredjedelar av angiven tid. Övriga tre har inte kunnat genomföras med anledning av våldsamma upplopp på platsen innan den planerade sammankomsten.

Totalt har 26 poliser skadats, och 14 personer ur allmänheten. 20 polisfordon har skadats eller förstörts. 3 är skottskadade efter att polisen avlossat verkanseld. Antalet våldsamma deltagare har i snitt varit ungefär 200.

Källa: Polisens presskonferens 18 april

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst