Annons
Annons

Fler åtal för påskupplopp

Fyra unga män åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskupploppen i Örebro 15 april. Sedan tidigare är en person dömd för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i Rinkeby.
3 juni 2022, 12:06

”Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet.” Det slår chefsåklagare Per-Erik Rinsell fast i ett meddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

De fyra åtalas bland annat för att ha kastat sten på och hotat poliser. De ska också, enligt åtalet, ha skadat och tillgripit polisfordon, forcerat avspärrningar och skadat polishundar. Två av dem ska ha tagit en ”pådrivande och anförande roll” gentemot andra personer som deltagit i upploppen. En av de åtalade ska själv ha filmat förloppet.

Det här är ett första åtal för händelserna i Örebro. I andra hand yrkas på åtal för våldsamt upplopp. Ytterligare fyra personer är häktade i ett annat ärende. Åtal väntas, enligt åklagarkammaren, komma senare i juni.

För upploppen i Rinkeby är hittills en 34-årig man dömd till sex månaders fängelse. Han döms för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Fler åtal väntar både för händelserna i Rinkeby och på andra håll i landet under påskhelgen i samband med högerextrema politikern Rasmus Paludans manifestationer. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst