Annons
Annons

”Samhället sänder en tydlig signal”

Fyra unga män döms till upp till 5,5 års fängelse för grovt blåljussabotage, sedan den första domen efter påskupploppen i Örebro fallit.
27 juni 2022, 15:14

De fyra männen döms till fängelse i mellan 4 och 5,5 år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två döms även för våld mot tjänsteman. Två av männen ska också utvisas.

Männen är i åldrarna 20 till 29 år, och döms efter de så kallade påskupploppen och våldet mot poliser i Sveaparken i Örebro 15 april. Detta i samband med en allmän sammankomst där den högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle bränna en koran.

– Jag har inte hunnit analysera domen än, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.
– Men jag tycker ändå att det är en väldigt viktig dom. Viktigt att de poliser som drabbades av det här synnerligt allvarliga våldet får upprättelse. Att samhället sänder en tydlig signal att man inte accepterar våld mot poliser, men också sänder en signal om vikten av att skydda grundlagsskyddade sammankomster.

Samtidigt tycker Lena Nitz att påföljden är för låg, då åklagaren yrkade på fler år i fängelse.
– Det tycker jag ger motstridiga signaler.


71 skadade poliser

Minst 71 poliser och 8 polisfordon skadades efter händelsen i Sveaparken.

Kostnaderna för polisbilarna uppgår till minst 2,4 miljoner kronor och för tjänsteutrustning till minst 563 000 kronor.

3 polishundar skadades lätt under händelsen.

Källa: Örebro tingsrätt

Örebro tingsrätt, som i dag meddelade domen, har bedömt att våldet riktats mot polisen i deras brottsbekämpande verksamhet och utryckningsverksamhet i syfte att försvåra och hindra deras arbete. Domstolen har därför bedömt gärningen som sabotage mot blåljusverksamhet. Vid en helhetsbedömning har tingsrätten bedömt gärningen som grovt brott.

Alla fyra som nu dömts har bekräftat att de befann sig i Sveaparken 15 april och erkänt olika grader av inblandning. Det är bevisat att alla kastat sten mot polisen. Några av dem har även bland annat forcerat polisens avspärrningar, kastat kravallstak och filmat händelseförloppet. Det sistnämnda har dock inte ansetts olagligt.

Sabotage mot blåljusverksamhet är ett relativt nytt brott, som trädde i kraft 1 januari 2020.

”Målet har innehållit flera frågeställningar där ledning inte har kunnat hämtas i rättspraxis. Det gäller bland annat benämningen (rubriceringen) och straffvärdet av brottet”, säger ordförande i målet, Lars-Gunnar Lundh, i ett pressmeddelande.

Det är inte klart om domen kommer överklagas.

Fler åtal väntar för händelserna i Örebro, men även för upplopp på andra håll i landet under påskhelgen i samband med Rasmus Paludans manifestationer. Sedan tidigare är en person dömd till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i Rinkeby.


Kan ge livstid

Sabotage mot blåljusverksamhet kan handla om att angripa eller på annat sätta störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal för att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet.

Den som gör detta kan dömas till fängelse, och straffskalan går hela vägen upp till livstid.

Källa: Polisen

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst