Annons
Annons

”En häst är en magnet”

Morgan Björk ville bli ridande polis, men det gick inte vägen. Efter att ha deltagit i ett projekt för att få fler män att klara testerna till polisrytteriet sitter han nu på hästryggen.
Morgan Björk ville bli ridande polis, men det gick inte vägen. Efter att ha deltagit i ett projekt för att få fler män att klara testerna till polisrytteriet sitter han nu på hästryggen.

Morgan Björk har alltid fascinerats av djur, av att dressera. Så efter 20 år som hundförare ville han sadla om till ridande polis. Han sökte en tjänst, men det gick inte vägen. Sen blev han uppringd av rytteriet i region Syd som berättade om ett projekt för att få fler män att klara testerna till polisrytteriet. Han sökte, blev antagen.
– Det handlar framför allt om att jag vill utveckla mig. Dessutom är alla ungar utflugna och ska man göra någonting ska man göra det nu, i och med att man är i den ålder man är.

Jag har inte gått i ridskola, men alla är så engagerade och vill att man ska lyckas.

Genom projektet gick han en förberedelseutbildning på halvtid i tre månader. Sedan tidigare hade han två islandshästar hemma och så köpte han en storhäst så att han kunde öva på fritiden. Efter utbildningen klarade han testerna. En sex månaders provtjänstgöring senare blev han slutligt klar 1 december 2021. Mycket av arbetstiden går till att träna hästarna. Utöver det har det mest blivit patrullering till häst.
– Mycket i riskområdena i Malmö. Har det varit någon skjutning skickar man ut hästarna som trygghetsskapande. En häst är en magnet och det är mycket information man kan få via den. Sen har det varit några försvinnanden och fotbollsmatcher.

Hemifrån till rytteriet i Malmö har Morgan 13 mil enkel väg. Ibland när han jobbat sent bor han över hos sin bror i Lund. Något som motiverar är kollegorna som brinner och pushar.
– Jag har inte gått i ridskola, men alla är så engagerade och vill att man ska lyckas. Det förgyller tillvaron, det räcker med ett ord här och där.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser