Annons
Annons

Kritik mot lönekrångel

”Låter som och upplevs som en sjukdom.” Så beskrivs Polisens lönesystem av en person på Twitter. Men vad är det egentligen som felar?
18 maj 2022, 08:37

– Noll kronor kom in på kontot den 25:e. Och besked om att jag hade en löneskuld på hela månadslönen i april plus 68.000 kronor.

Det berättar Polisförbundets ordförande i region Mitt, Anna Ramsten, för Polistidningen. Hon har varit ledig sedan 2009 från sin ordinarie tjänst för sitt fackliga heltidsuppdrag. Tidigare har det inte varit några problem.

Är det ett bra sätt att behandla sin fackliga motpart? Är det ett bra sätt att behandla sina medarbetare?

Efter en dryg vecka och en massa hjälp från sina chefer i myndigheten och av ombudsmän på Polisförbundet fick hon sin lön. Men ilskan sitter i.
– Hur tänker Polismyndigheten kring detta? Är det ett bra sätt att behandla sin fackliga motpart? Är det ett bra sätt att behandla sina medarbetare?

Anna Ramsten
Anna Ramsten, ordförande Polisförbundet Mitt

Flera som arbetar fackligt har drabbats. Det tycks även finnas fler inom myndigheten som är missnöjda. När undertecknad ställde frågan på Twitter hörde flera av sig. Någon menar att alla hundförare fått problem med lönen. En annan hör av sig och berättar att hen låtit bli att lägga in resa över natt för att det är så krångligt. Att lönesystemet upplevs som en sjukdom och skapar samma symptom som Pust en gång gjorde.

Problemen med lönesystemet har även uppmärksammats i tidningen Publikt utifrån löneadministratörernas ansträngda situation då mycket blivit fel som behöver rättas till manuellt.

Det finns inte så många system som klarar den här verksamheten.

Maria Hölscher är sektionschef på Polisens administrativa center, PAC. Hon menar att alternativen var få när Heroma upphandlades.
Det finns inte så många system som klarar den här verksamheten. Som jag förstår det var inte priset avgörande utan till exempel krav på säkerhet.

Hon förklarar att det tidigare systemet, Palasso, var mer ett rent lönesystem och lätt att integrera med Cops, som används för schemaläggning.
– Heroma är mer av ett schemasystem och det gör att det blir en utmaning att få de här systemen att prata med varandra. Tidsförskjutningar och övertid har till exempel fastnat, behövt hanteras manuellt och därför ibland blivit försenade.
Att göra sig av med Cops helt och lägga in allt i Heroma är inte ett alternativ för Polismyndigheten i nuläget, menar Maria Hölscher. Heroma räcker helt enkelt inte till.

Är Heroma ett bra system för just Polisen?
– Jag började på Polismyndigheten i mars förra året och kom då från Region Östergötland som haft systemet länge. Kvalitetsmässigt var det bra, men trögt att förändra.
Att behålla det gamla systemet hade inte varit ett alternativ, då Palasso skulle avvecklas av leverantören.

Just i Anna Ramstens och andra fackligas fall handlar det enligt Maria Hölscher om att man inte kan lägga in annan ledighet ovanpå den fackliga ledigheten, även om denna är betald. Så för att lägga in semester måste man först avbryta den fackliga ledigheten. I dag kräver ledighet för de som är lediga från polisjobbet för betald facklig tjänstgöring handpåläggning från PAC. Det är här någonting har blivit fel i Anna Ramstens fall.

Framöver hoppas Maria Hölscher att man ska kunna lösa det genom att hitta en teknisk lösning.
– Till exempel kanske registrera facklig ledighet som en aktivitet.

Polistidningen har också fått till sig att hundförare har fått problem med sina löner. Vad beror det på?
– Det har inte med Heroma att göra utan med Skatteverkets regler. Skatteverket har en schablon på ca 1.900 som kan betalas ut som skattefritt tillägg. Då tillägget för hundförare nyligen höjts måste därför det överskjutande betalas ut som lön. För att få tillbaka skatten måste man i efterhand redovisa kvitton vid deklarationen, som styrker att kostnaden varit högre än 1900 kr.

En person säger att det är så krångligt att hen låter bli att lägga in resa över natt. Är det ett svårt system?
– Det är väl alltid en puckel man ska över för att lära sig något nytt. Hur det är jämfört med det gamla är svårt för mig att säga då jag inte jobbat med det. Men jag har fått signaler om att det här innebär fler knapptryckningar eller steg.

Vad görs åt de problem som finns?
– Det största fokuset just nu är just integrationen med Cops. Att få de två systemen att prata med varandra. Leverantören har lärt sig mer om det systemet och vi har lärt oss mer om Heroma. Och vi har fått uppdateringar. Senast i går.

Utöver det ser man över vem som har behörighet och ska godkänna vad.
– Vi lånar ut personal till varandra i verksamheten. Har man jobbat övertid på en annan avdelning då skickar Heroma ärendet till ordinarie chef. Vi får återkoppling att chefen som har personalansvar då ibland inte vet vem som ska godkänna övertiden.

Man ser också över behovet av användarstöd och utbildningar för till exempel planerare.
– Det är inga snabba processer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst