Annons
Annons

”Det som skedde är en tragisk olycka”

Inget brott begicks i samband med att de två livvakterna David och Andreas omkom tillsammans med sin skyddsperson Lars Vilks i höstas. Utredningarna läggs ned.
15 juni 2022, 16:12

Den tredje oktober förra året omkom två livvakter på personskyddet region Syd tillsammans med sin skyddsperson på motorvägen utanför Markaryd. De var på väg hem från Stockholm när fordonet kom över på fel sida vägen och kolliderade med en lastbil.

Efter händelsen har två parallella utredningar ägt rum. Vid Särskilda åklagarkammaren har polisernas agerande utretts. Tre brottsmisstankar har angetts i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Nu slår chefsåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren, Per Nichols, fast att ”den omfattande utredningen visar att inget brott har begåtts”.

Den andra utredningen, som gjorts av Polisen, rörde misstanke om mord då Lars Vilks var en person med en hotbild mot sig. Även den läggs ned.

”Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen”, säger Per Nichols i ett pressmeddelande.

Slutsatsen om att olyckan troligtvis berodde på att ett däck gick sönder bygger på en kombination av vittnesmål, övervakningsfilm och annan teknisk bevisning.

Det har tidigare spekulerats om hur snabbt olycksfordonet färdades. Ett vittne, som blivit omkörd av olycksfordonet, har hävdat att fordonet framfördes i en extremt hög hastighet. Så snabbt som 170-180 km/h. Analyser från NFC visar dock på en trolig snittfart på mellan 125 och 148 km/h. Det framgår av Polisens Durtvårapport.

Stefan Sintéus är chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i region Syd. Han säger i ett pressmeddelande på polisen.se att det är skönt att ha fått mer klarhet i vad som hände. ”Det har varit en mycket svår tid för alla berörda medarbetare och våra tankar går naturligtvis också till de anhöriga. Nu försöker vi fokusera på att arbeta framåt samtidigt som vi fortsätter att ta hand om varandra och minnas våra kollegor”.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst