Annons
Annons

Poliser som lämnar in brickan efter varje pass

Att erbjuda timanställning som polis kan vara ett sätt att locka tillbaka pensionärer till yrket och skapa större flexibilitet i verksamheten, hoppas Polismyndigheten.
1 juni 2022, 09:46

Pensionerade poliser har återanställts på timma även tidigare, men då har det oftast handlat om civila anställningar. Polistidningen har till exempel skrivit om de så kallade silvervargarna i Stockholm – expoliser som har återvänt till myndigheten för att jobba som civila utredare på grova brott.

Nu har Polismyndighetens HR-avdelning gått igenom lagstiftningen och sett över rutinerna för att underlätta för regioner och avdelningar att återanställa pensionerade poliser som just poliser.
– Är någon polisutbildad är det mer naturligt att ge vederbörande en anställning som polis. En fördel är också att de då kan utöva de rättigheter som är förbehållet en polisman, säger Tomas Rosenberg, sektionschef på HR-avdelningen.

Tomas Rosenberg. Foto: Anna Hermansson.
Tomas Rosenberg, sektionschef, Polisens HR-avdelning.

Foto: Anna Hermansson.

Vilka typer av arbetsuppgifter kan de komma att göra?
– Utredare är så klart en möjlighet, men de kan även jobba med stöd till chefer eller med transporter av frihetsberövade till häktningsförhandlingar. De kan ge lite mer flexibilitet i jourmiljön helt enkelt.
Timanställning av poliser har förekommit tidigare, enligt honom, men har fått ökad aktualitet nu när myndigheten går igenom en generationsväxling.
– Vi arbetar mer intensivt för att få poliser att stanna kvar efter pensionen eftersom vi står inför en föryngring och behöver fortsatt stöd från de som har mycket erfarenhet och kompetens.

Enligt Tomas Rosenberg är det många poliser som kan tänka sig att jobba efter pensionsåldern, men få vill göra det på hundra procent. Arbetsgivaren kan förutom timanställning erbjuda en tidsbegränsad anställning på deltid.
– Från HR:s sida säger vi inte att det ena eller andra är bättre. Det är upp till varje polisregion att besluta utifrån sina behov, och utifrån vad som passar bäst för den som ska anställas. Men skillnaden om du är timanställd är att du får en ny anställning för varje arbetspass du gör.

Så slutar du vara polisman när du går hem klockan 16.

Enligt Tomas Rosenberg betyder det att en timanställd polis inte har polismans befogenhet mellan arbetspassen, och inte heller har någon ingripandeskyldighet på sin fritid.
– Har du en timanställning så slutar du vara polisman när du går hem klockan 16, och blir det inte igen förrän nästa gång du arbetar. Du får inte ta hem polislegitimationen och brickan, utan de ska låsas in på jobbet. Det är precis samma som för våra aspiranter.

Enligt Tomas Rosenberg ska timanställda poliser uppfylla de kompetenskrav som finns för uppdraget vilket kan innebära fortbildning men även att göra kompetensskyttet.
– Sedan kan det vara så att man är inne som utredare och att det inte bedöms finnas skäl att ha ett tjänstevapen, och då omfattas man inte av kompetensskyttet. Allt är kopplat till kompetens.  

Hur fungerar det med säkerhetsprövningen när varje pass är en ny anställning. Blir det en ny säkerhetsprövning inför varje pass?
– Nej, det behövs inte.

Vad händer om en timanställd polis gör något fel i tjänsten. Kan den dömas för tjänstefel eller få en disciplinpåföljd efter avslutat pass när den inte längre är anställd?
– Om du har begått tjänstefel kan du dömas för det även som timanställd. Däremot måste du ha en anställning för att hamna i personalansvarsnämnden och få en varning eller liknande.

Kommer timanställda poliser räknas in i Polismyndighetens statistik över antal anställda poliser?
– Nej de räknas inte in i den normala statistiken då de efter varje arbetspass inte är anställda.

Polistidningen har frågat vad Polisförbundet har för inställning till timanställning som anställningsform för poliser, men förbundet har inte tagit ställning och ber att få återkomma om saken.  

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst