Annons

Annons

Inför en återvändar- och lojalitetsbonus

Fredrik Kärrholm
Fredrik Kärrholm, riksdagskandidat för Moderaterna, tidigare polis och i dag vd för säkerhetsföretag

Polisbristen i Sverige är akut. Enligt en undersökning från Polisförbundet anser sex av tio poliser att de har för få kollegor för att klara uppdraget. Detta är ingen nyhet för den som jobbar i Polisen, men undersökningen kvantifierar allvaret.

Problemet är inte bara att var tredje stol på polisutbildningen står tom. Det är ett ännu större problem att tusentals poliser de senaste åren lämnat yrket. Bara första halvåret i år har över 200 poliser sagt upp sig före pension.

Polismyndigheten måste bli en mer attraktiv arbetsplats där både poliser och civilanställda vill jobba kvar. För att vara en attraktiv arbetsplats är en rimlig arbetsbelastning grundläggande. Vid sidan av organisation, it-stöd och arbetssätt är antalet medarbetare centralt.

Att många polisanställda slutar skapar därmed en ond cirkel: det leder till högre arbetsbörda och sämre arbetsmiljö för de som är kvar, vilket gör att ännu fler slutar och så vidare.

För att stoppa en sådan ond cirkel – och lösa den akuta polisbristen – bör en lojalitets- och återvändarbonus införas. De som slutat och återvänder till polisyrket i kärnverksamheten borde kunna få 25.000 kronor för varje år de tidigare arbetat som polis, upp till 250.000 kronor.

En motsvarande lojalitetsbonus, beräknad på antal tjänsteår, ska utbetalas till alla polisanställda som jobbat kvar i myndigheten. Efter ett visst antal ytterligare år i tjänst behöver utbetalat belopp inte återbetalas av den som trots allt lämnar eller lämnar igen.

Bonusen bör med särskild lagstiftning bli skattebefriad – alternativt dubbelt så hög. En extraordinär åtgärd som motiveras av att polisbristen i dag utgör ett hot mot medborgarnas säkerhet.

En sådan bonus skulle kosta väsentligt mindre än en plats på polisutbildningen med efterföljande aspiranttjänstgöring. Det är emellertid viktigt att bonusar inte hämmar löneutvecklingen i övrigt. Rätt lön är viktigare än bonus.

Ingen ska lockas till polisyrket bara för pengar, men pengar spelar roll. För den som överväger att återvända, eller är tveksam till att stanna kvar, kan en bonus vara avgörande. Effekten blir fler i kärnverksamheten.

Förutom bonusar, samt höjda löner, behöver mer göras för att Polismyndigheten ska vara en attraktiv arbetsplats och bättre klara uppdraget. Inte minst krävs en förändrad resursfördelning inom organisationen. Lojalitets- och återvändarbonusar vore likafullt både effektivt och rättvist.

Fredrik Kärrholm
Riksdagskandidat för Moderaterna, tidigare polis och i dag vd för säkerhetsföretag

Läs replik här!

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst