Annons
Annons

När slutade moderater tro på marknaden?

Replik
Fredrik Brokopp
Fredrik Brokopp, områdespolis i Helsingborg

Läste Fredrik Kärrholms förslag om återvändar- och lojalitetsbonus för poliser. Att den typen av idéer kan väckas ute i organisationen är väl en sak, men att det kommer från en riksdagskandidat överraskar.

Jag trodde att moderater var de som främst stod upp för och trodde på marknaden? Faktum är att poliser har tappat rejält lönemässigt, även i jämförelse med övriga staten, under många år. I närtid har myndigheten hittat på ett nytt tillägg för poliser i region Stockholm. Tillägg som sedan minskar när lönen ökar. Pengar som riskerar försvinna i stället för att ligga till grund för nya löneökningar.

Jag förstår inte varför det ska vara så krångligt? Om det är svårt att rekrytera poliser så måste ju lönen höjas. Litet utbud och stor efterfrågan ska ju kunna ge det resultatet. Om det skulle bli svårt att rekrytera poliser till Norrlands inland, det är kanske redan svårt(?), ska vi då ha ett särskilt tillägg även för det?

Kärrholm föreslår att återvändare ska kunna få upp till en kvarts miljon skattefritt. Förutom att det osar valfläsk så tänker jag att om dessa poliser tillskansat sig en kompetens och erfarenhet som Polismyndigheten kan ha nytta av så skall de ju såklart lönesättas utifrån det. I stället har jag själv fått höra om hur tidigare kollegor kontaktas om att komma tillbaka med just sådan erfarenhet samtidigt som de erbjuds samma lön som när de lämnade.

Nej, sluta upp med alla underliga tillägg och speciallösningar. Fortsätt höja lönerna generellt och låt de stiga ännu mer där man har svårt att rekrytera. Betala även för erfarenhet. I dag upplever många att merparten av pengarna landar hos nyanställda. KUV skulle lösa det med hjälp av olika M-nivåer. I region Syd fick en polis inplacerad i nivå M4* 400 kronor extra. Jag tror lösningen ligger någonstans mellan de 400 kronorna och Kärrholms 25.000 kr per år.

Likheterna med sjukvården är ju tyvärr slående. I Helsingborg hotade man med att sluta ta emot patienter på akutmottagningen(!?) för att det saknades personal. Ändå får en sjuksköterska 8.000 kronor mer i månaden för att jobba kommunalt med hemsjukvård än för att vara kvar på akuten. Vem tänker man sig ska stanna då?

Där ska Kärrholms partikamrater ha en eloge för att man faktiskt tillfört pengar till Polismyndigheten för riktade lönesatsningar. Nu måste politikerna bara fundera på hur de ska betala för större lokaler, fler bilar och ökat antal utbildningsplatser för fortbildning och de behov som uppstår när vi blir fler.

Fredrik Brokopp
Områdespolis i Helsingborg

* Medarbetarnivåer (M) är kategorier som ska ange erfarenhet/år i yrket. M1 placeras man i som ny och M5 ska vara den mest avancerade nivån.

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst