”Det känns overkligt”

Efter nästan 47 år som polis lämnar Verner Hendrikse kåren. På sin avtackning fick han chans att önska nya justitieministern lycka till. Och konstatera att regeringen står inför stora utmaningar.
21 december 2022, 09:04

Kollegor strömmar till i takvåningen på Västberga polishus. I centrum för uppmärksamheten står Verner Hendrikse. När han slutar som polis 29 december kommer han ha varit i yrket i 46 år och 358 dagar. När justitieminister Gunnar Strömmer (M) gör entré får han snällt vänta tills Verner pratat färdigt med en av arbetskamraterna. Ministern, som bjudits in som en liten överraskning på avtackningskalaset, tycker att det känns viktigt att uppmärksamma ett positivt exempel på ett arbetsliv inom polisyrket och får man tro Verners kollegor är han det.

Alla de som väljer att hålla små tal påpekar att han varit en positiv kraft ända in i kaklet. Han har jobbat uniformerat i olika roller under många år och haft olika chefsbefattningar där han får beröm för sin ledarstil. Någon konkretiserar på rim och framhåller att han ”inte petat i detaljer men sett till att personalen haft nödvändiga attiraljer”. De senaste åren har han jobbat som husansvarig på polishuset i Västberga. Ett polishus som därför ligger honom extra varmt om hjärtat. Han är också ansvarig för stöd, service och intern säkerhet. 

Att sluta tycker Verner känns lite overkligt fortfarande. Förutom FN-tjänst i Västsahara och några år som lärare på Polishögskolan har han jobbat i Stockholms södra förorter. Han tycks dessutom vara ett fysiskt under, med en polismästerskapstitel i marathon i bakfickan och fortfarande med träningen som en stor del av livet som nu kan bli ännu större. Hans fru har bland annat fått honom att greppa stavarna och börja åka längd.
– Vi åker till Orsa i mars, det är jättekul.

Är det samma poliskår du lämnar som du blev del av 1976?
– Nej, det är det ju inte och hela världen ser ju så annorlunda ut, säger Verner.
På 70- och 80-talet fanns ingen stenkastning, menar han.
– Man kunde åka själv på ett bråk i Fisksätra. Det kan man ju inte nu. Man visste vilka de kriminella var, kände igen dem.
Han nämner också att världsläget är ett annat.
– Vår roll, polisernas roll, som bevarare av demokratin är viktig på ett annat sätt. När jag började var demokratin självklar. Situationen med Putin gör att den inte är det.
Att rusta upp och ha krisberedskap tycker han är en viktig process som Polisen står inför.

Dina kollegor framställer dig som så rakt igenom positiv. Har du aldrig krisat eller tvivlat på jobbet?
– Jo, det är väl i så fall när jag upplevt att politikerna inte inser allvaret. Danmark har varit snabbare att förstå det här med den organiserade brottsligheten. Vi har varit lite naiva.

Känner du fortfarande lika starkt för ditt yrke i dag som när du började?
– Det känns nästan mer i dag. När vi har de här sakerna att stå upp emot.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst