Annons
Annons

Efter knivattacken: ”Känner sorg och ilska samtidigt”

”Den här händelsen kommer komma tillbaka till en varje gång man går till och från jobbet en tid framöver. Samtidigt är vi nog många i dag som har den blandande känslan av ledsamhet och ilska.” Det säger skyddsombudet Åsa Bergman dagen efter att hennes kollega knivhöggs på väg hem från jobbet.
28 februari 2023, 12:53

I går eftermiddag var en polis på väg hem från sitt arbetspass när det uppstod en konfrontation med en allmänhet vid receptionen på polishuset i Norrköping. Det slutade med att polisen blev knivhuggen utanför. En annan polis avlossade sitt tjänstevapen och träffade gärningsmannens underkropp. Båda fördes till sjukhus.
– Man känner ju sorg och ilska samtidigt. Jag tror att detta kommer väcka mycket tankar och funderingar, ”det kunde varit jag”, ”det kunde varit min kollega”, säger Åsa Bergman som är huvudskyddsombud i polisområde Östergötland.

Hon tillhör själv den arbetsgrupp som den knivhuggna kollegan jobbar i, men vill inte berätta i vilken.
– Såvitt jag känner till är det inget som tyder på att det var ett angrepp mot just honom.

I går samlades kollegor både på polishuset och hos den skadade polisen på sjukhuset. Åsa Bergman har inte pratat med honom än, men fick i morse ett meddelande om att han var talbar och att läget är stabilt. Även gärningsmannens tillstånd är stabilt och han är anhållen. 

I dag är Åsa Bergman på plats i polishuset och fokus är på krisstöd.
– I morse skrev jag ett mejl där jag uppmanar chefer, skyddsombud och medarbetare emellan att vara vaksamma på hur vi reagerar. Vi är väldigt duktiga på att ta hand om andra och lösa akuta situationer, men lyssnar inte alltid på hur vi själva blir påverkade.
– Jag ska också sörja för att all dokumentation blir rätt. Att det görs en anmälan till Arbetsmiljöverket och så vidare.

I dagsläget ser hon inget behov av åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen. Åtgärder som att medarbetare får eskort till och från jobbet eller att utgångarna behöver bli säkrare.
– Det här hände utanför receptionen och jag ser inte att vi kan göra mer. Vi behöver ha en öppenhet, vi behöver ha receptioner i våra polishus. Men vi kommer utreda om det finns saker att göra för att minimera risken att det händer igen.

I går kväll hittade Polisen även misstänkt farliga föremål som gärningsmannen hade med sig vid dådet. Vad det var för föremål vill polisen inte kommentera. Förundersökning pågår och brottsrubriceringarna är försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

En regional särskild händelse har startat efter attacken. Den har fått namnet Lage.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst