Annons
Annons

Man åtalad efter knivattack på polis

Mannen som knivhögg en polis utanför polishuset i Norrköping har åtalats för två fall av försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
24 maj 2023, 10:07

Den nu åtalade 57-åringen kom till polisstationen i Norrköping beväpnad med två knivar, 14 petflaskor fyllda med bensin och en tändare. Mannen nekades inträde till polishuset eftersom receptionen just stängt för dagen. Han tar då fram en kniv och attackerar en civilklädd polis som är på väg hem från jobbet. Han hugger flera gånger, dels när polisen står upp, dels när han ligger ner. En annan polis som försöker avbryta angreppet blir jagad med kniv. En tredje polis avlossar sitt tjänstevapen och träffar gärningsmannen i benet.

Sedan händelsen 27 februari har förundersökning pågått och i dag lämnade åklagaren in åtalet till Norrköpings tingsrätt.

”En av målsägandena fick livshotande skador efter knivattacken men båda målsägandena mår efter omständigheterna bra. Det är en vansinneshandling som hade kunnat sluta betydligt värre än vad den gjorde”, säger kammaråklagare Lisa Hedberg i ett pressmeddelande.

”Vad flaskorna med bensin skulle användas till vet vi inte men jag påstår att han på något sätt hade för avsikt att anlägga brand och bruka våld inne på polisstationen”, fortsätter Lisa Hedberg.

Åklagarmyndigheten meddelar att hon inte är tillgänglig för media under onsdagen.

Mannen står nu åtalad för försök till mord alternativt grov misshandel på den ena polisen. På den andra polisen är han åtalad för försök till mord alternativt grovt olaga hot. Utöver det är åtalspunkterna förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet alternativt förberedelse till mordbrand.

Den åtalade är häktad sedan 2 mars. Han varken erkänner eller förnekar brott. Huvudförhandling kommer att hållas 8 juni i Norrköpings tingsrätt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst