Annons
Annons

DNA och drönare i nya utbildningstecken

Polisen inför tre nya utbildningstecken för anställda som har genomgått utbildning till fjärrpilot, kriminaltekniker och analytiker med inriktning på passagerarinformation. En drönare, en DNA-molekyl och en kompassros får symbolisera dessa specialister inom myndigheten.
8 februari 2023, 09:44
Uppdaterad: 9 februari 2023*

För vissa utbildningar inom Polisen finns särskilda utbildningstecken fastställda. De får bäras på uniformen av personal som har genomfört aktuell utbildning med godkänt resultat. Det framgår av 5 kap. 10 – 11 § i myndighetens föreskrifter om uniformer (FAP 798-1).

Sjöpoliser, bombtekniker och hundförare hör till dem som har egna utbildningstecken sedan tidigare. Nu har rikspolischefen beslutat om tre nya tecken (A040.968/2023). Ett för fjärrpiloter (tidigare kallade UAS-operatörer), ett för kriminaltekniker och ett för personal som har gått utbildningen i passageraranalys. Den senare handlar om att analysera uppgifter om passagerare som reser in i landet och ingår i Polisens arbete med gränskontroller.  

Med de tre nya tecknen inräknade finns nu tio olika fastställda utbildningstecken inom Polisen, se hela listan här

Utbildningstecken i textil för fjärrpilot (tidigare kallat UAS-operatör).

Utbildningstecknen finns i två varianter. Ett i textil som får bäras på vänster ärm på uniformen. Och ett i metall som får bäras på vänster bröstficka eller motsvarande plats. Man får bara bära ett utbildningstecken, enligt uniformsföreskriften. 


Saknar du ett utbildningstecken?

Önskemål om nya utbildningstecken ska skickas till Utvecklingscentrum Stockholm vid Nationella operativa avdelningen (Utvecklingscentrum 1 Sthlm UTV kansli). 

Önskemålet ska göras skriftligen och  innehålla:

  • En behovsbeskrivning,
  • förväntat antal användare och
  • information om den aktuella utbildningen.
Källa: Polismyndigheten
Utbildningstecken i textil för kriminaltekniker.


Krav för nytt tecken

  • Att det finns en fastställd utbildning som tecknet symboliserar.
  • Att processägaren för den aktuella verksamheten ser nyttan och godkänner att tecknet tas fram för den specifika utbildningen.
Källa: Polisen
Utbildningstecken för personal som har genomgått utbildningen i passageraranalys.


Så tas nya tecken fram

Utvecklingscentrum Stockholm har en dialog med statsheraldikern som är ett stöd i alla statens heraldiska ärenden. Det här för att symboliken ska bli i linje med vad verksamheten önskar och heraldiskt korrekt.

Slutligen bereds ärendet på samma sätt som andra beslut om uniformer, via samråd, delning och slutligen beslut av rikspolischefen. 

Källa: Polisen

* Texten är uppdaterad med nya namnet på UAS-operatör, det vill säga fjärrpilot, en lista med alla utbildningstecken samt en beskrivning av hur önskemål om nya utbildningstecken handläggs. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst