Annons
Annons

Polisförbundet dyker i anseendemätning

Polisförbundet är en av två organisationer som dyker mest i allmänhetens anseende enligt Kantar Publics årliga index. Sannolikt har det med krisen i polisledningen att göra.
31 maj 2023, 14:24

– Troligtvis är det en smittoeffekt av den negativa publicitet som Polismyndigheten har haft under våren, säger Johan Orbe, analytiker på Kantar Public.
Han syftar främst på turerna inom Polismyndighetens högsta ledning. Han säger att bilden i media har en väldigt stor påverkan. Och den uppmärksamhet som funnits kanske främst kring Polismyndigheten, men där Polisförbundet också figurerat, har varit stor.
– Och om allmänheten då har ett lågt förtroende för Polismyndigheten kanske det inte räcker med att Polisförbundet strävar på för bättre villkor och arbetsmiljö för poliserna.

Polisförbundet har sjunkit med 12 punkter till 23. Den andra organisation som sjunkit samma antal punkter i undersökningen är Svenska Fotbollförbundet.
Polisförbundets index var under 2022 års undersökning vid samma tid 35.* Året innan dess 31. Genomsnittet för organisationer ligger på 40.
– Man bör ha i åtanke att vi jämför väldigt olika organisationer sett till verksamhetsområde, förutsättningar och olika grad av kännedom, säger Johan Orbe.

Polisförbundets kommunikationschef Johanna Faijersson kommenterar siffran i ett mejl till Polistidningen. Hon skriver att allmänhetens förtroende är viktigt för Polisförbundet. ”Det är beklagligt att siffrorna för oss sjunker i år och exakt vad det beror på måste vi analysera vidare. Vi vet sedan tidigare att förtroendet för Polismyndigheten smittar av sig på oss och med tanke på den kraftiga kritik som har varit gentemot polisledningen är vi inte förvånade över att vårt anseende också sjunker i allmänhetens ögon. Vi tar det här på allvar och jobbar vidare med att höja förtroendet genom att göra skillnad för våra medlemmar.”

Kantar Publics Anseendeindex för Polismyndigheten kommer att släppas i samband med Almedalsveckan i slutet på juni.

* Skalan för anseendeindex sträcker sig mellan -65 och max 135.


Anseendeindex Polisförbundet

2020: 39
2021: 31
2022: 35
2023: 23

Källa: Kantar Public

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst