Annons
Annons

Toppmöte i Luleå – så löser man maten för poliserna

I veckan fylls Luleå av kommenderade poliser när USA:s utrikesminister är i stan. Maten brukar kunna vara ett kritiskt moment, så hur blir det denna gång? Vi ringde den logistikansvariga för att höra.
29 maj 2023, 10:25

Kvalitén på, och tillgången till, mat under poliskommenderingar är ett återkommande samtalsämne. Senast, under en kommendering i samband med EU-toppmötet i Kiruna i januari, blev frukostpåsen en snackis på Twitter. Den liknades snarare vid en soppåse.

Sveriges ordförandeskap i EU pågår alltjämt under första halvåret av 2023 och nu är det dags för ett nytt toppmöte och ny storkommendering. 30-31 maj kommer USA:s utrikes- handels- och näringsministrar till Luleå för ett högnivåmöte. Hur många poliser som kommenderats dit får Polistidningen inte veta, av säkerhetsskäl. Men att det kommer poliser från hela landet och i alla funktioner får vi veta.

Sven-Erik Svensson är logistikansvarig för den särskilda händelsen Consilium i samband med toppmötena i region Nord och säger att dessa möten innebär ett omfattande logistiskt arbete med mat, hotellrum, resor, fordon och utrustning. Även om maten bara är en av många parametrar som spelar in i ett sådant här säkerhetsarrangemang är det en viktig sådan.
– Dels behöver man näring för att orka med en insats och behålla fokus. Dessutom kan det vara bra att styra upp måltiderna av polistaktiska skäl, att man har maten lättillgänglig vilket gör att medarbetarna också är tillgängliga under insatsen.

Sven-Erik Svensson.

Så hur löser man matlogistiken i Luleå? Eftersom de flesta ska bo på hotell, i egna eller delade rum, i Luleå med omnejd får de börja dagen med hotellfrukost. Under arbetspasset kommer de erbjudas lunch alternativt middag, eller både och, beroende på vilka tider man jobbar. Man kommer bli anvisad till utvalda lunch- eller middagsrestauranger.
– Samtliga i insatsen kommer också få tillgång till en 24-timmarspåse med vatten, smörgås och något powerbar-aktigt, så att man ska kunna klara sig under en tid. Under icke arbetstid får man sköta sin mathållning själv.

Hur har ni gjort urvalet av restaurangerna?
– Jag har inte sett menyerna, så om de serverar kåldolmar eller pasta bolognese vet jag inte. Men det är vanliga restauranger och man ska kunna äta vegetariskt, anpassa efter allergier och så vidare. Men det går inte att tillgodose alla behov, om man till exempel vill äta GI eller bara äter det som börjar på bokstaven B.

Om arbetsgivaren betalar måltiderna så ska det redovisas i reseräkningen, vilket innebär ett avdrag i traktamentet, betonar han.

Sven-Erik Svensson säger att han har full förståelse för om inte alla var nöjda med maten i Kiruna, men restaurangutbudet var mer begränsat än i Luleå och han vill poängtera att det inte framförts några klagomål till planeringsstaben.

Själv kommer han under Luleåkommenderingen jobba från Umeå. Han ska bo på hotell, äta hotellfrukost och erbjuds lunch på polishusets restaurang.
– Sen erbjuds jag inget mer eftersom jag inte planerats att jobba kväll.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst