Annons
Annons

Polisutbildningen gör oss unika

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Att få träffa många engagerade poliser och förtroendevalda som brinner för att göra vårt samhälle bättre är bland det bästa med mitt jobb. Men dessa möten blir också en påminnelse om svårigheterna, både med att vara förtroendevald och med att vara polis. Uppdragen kommer med stora utmaningar och ibland även med djup frustration. Sedan flera år tillbaka är läget för polisorganisationen minst sagt ansträngt både på grund av grova gängbrott och högar av mängdbrott som växer och inte hinns med. Att det från politiskt håll kommer löften om ytterligare polistillväxt är därför helt rätt. Men tillväxten får inte stressas fram på bekostnad av kompetensen, för utan den kommer svensk poliskår inte längre att vara en poliskår i världsklass.

En av poliskårens styrkor ligger i utbildningen, som gör att svenska poliser kan växla mellan arbete i inre och yttre tjänst och att vi har en bredd i kunskaper och erfarenheter. Den gör oss unika och oerhört kompetenta. Därför är Polisförbundet emot Polismyndighetens snabbt framkastade förslag om att dela upp polisutbildningen i tre olika inriktningar. Det skulle kanske locka fler till yrket, men leda till sämre rustade och mindre flexibla poliser. Polismyndighetens behov av fler specialiserade poliser omhändertas bättre genom att utöka möjligheterna till fort- och vidareutbildning för de poliser vi redan har. Ett annat sätt att omhänderta behovet är den redan etablerade funktionsinriktade polisutbildningen. Här är det otroligt viktigt att det fortsatt är samma krav in och samma krav ut som gäller.

När behovet av fler poliser är så stort måste vi – i stället för att ge avkall på kompetensen – satsa mer på att göra yrket attraktivt.

En polis ska alltid vara en polis med allt vad det innebär av personliga egenskaper, kunskaper och förmågor. Alla bitar måste finnas på plats, oavsett om man gått den vanliga grundutbildningen eller den funktionsinriktade utbildningen.

Polisförbundets hållning i utbildningsfrågan har kritiserats för att den bromsar polistillväxten. Det finns politiker som inte ser logiken i att vi vill förlänga utbildningen med en termin i stället för att korta den. I stället för tillväxt till varje pris borde de fokusera på att frigöra mer polistid, exempelvis genom administrativt stöd och genom att renodla polisens uppdrag. När behovet av fler poliser är så stort måste vi – i stället för att ge avkall på kompetensen – satsa mer på att göra yrket attraktivt. Det handlar om högre löner, ett starkare rättsligt skydd och om att göra polisyrket till ett yrke som du kan utvecklas inom och som du kan hålla för under ett helt arbetsliv.

För att hålla genom ett helt arbetsliv behövs också återhämtning och det hoppas jag att ni alla får under semestern. Därför önskar jag er en riktigt skön sommar, med en välbehövlig paus från ert ovärderliga jobb!

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst