Annons
Annons

Tillfälligt avtal för avbruten semester

Avbryter eller återkallar chefen en semester ska det kompenseras. Detta enligt ett nytt tidsbegränsat kollektivavtal för sommaren.
2 juni 2023, 13:19

Kollektivavtalet som blev klart i går ger polisanställda som får sin semester återkallad ersättning med 225 kronor för varje semestertimme återkallelsen gäller. Anställda som får sin påbörjade semester avbruten ersätts med 300 kronor för varje semestertimme som avbrytandet gäller. Och om man jobbar övertid under den tid man egentligen skulle ha semester får man kvalificerat övertidstillägg.

– Utgångspunkten är att alla ska få sin semester när de vill ha sin semester. Men omvärldsutvecklingen kan påverka förutsättningarna och vi har ingen Manpower vi kan ta in. Då är det bra att vi kollektivavtalat ett skydd värdemässigt, säger Martin Åberg, Polisförbundets förhandlingschef.

Han säger att behov av avtalet i dagsläget bara finns på regionledningscentralen i Stockholm. Men att tanken är att ta höjd för stora kommenderingar, till exempel om Sverige skulle arrangera fredssamtal i Ukraina-Ryssland-kriget, vilket medieuppgifter de senaste dagarna gjort gällande att man vill.

När arbetsgivaren beslutat om återkallad eller avbruten semester ska man bestämma när under hösten motsvarande ledighet ska tas ut, eller om den ska sparas. De anställda som får flytta på sin semester bör, enligt det nya kollektivavtalet, ges förtur till semester under jul och nyår.

Arbetsgivaren ska också ersätta den anställde för ”den ekonomiska skada denne kan visa att han eller hon har åsamkats genom arbetsgivarens återkallelse eller avbrytande av semesterledigheten.” Det kan handla om utlägg man inte längre har nytta av eller om merkostnader för att ta sig hem.

I första hand ska ett avbrytande eller återkallande av semester ske frivilligt. Annars ska det förhandlas med facket.

Avtalet gäller 1 juni till 31 augusti 2023. Varför det är tidsbegränsat och inte permanent beror, för Polisförbundets del, på att frågan om uppräkning av ersättningsnivåerna inte har varit uppe på förhandlingsbordet.
– Nu testar vi den här sommaren och får se hur det ser ut i framtiden, säger Martin Åberg.

Avtalet är tecknat mellan Polismyndigheten och fackförbunden Polisförbundet, Seko och ST. Saco-S har valt att stå utanför. Enligt Anna Owens, ordförande Saco-S vid Polisen, har man till arbetsgivaren framfört att en möjlighet är att teckna avtal som bygger på medlemmars frivillighet, vilket arbetsgivaren inte accepterat.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst