Annons
Annons

Bäranordningar rullas ut tidigast nästa höst

De 6000 fodral som upphandlats för att poliser ska kunna bära utrustning på överkroppen blir troligtvis liggande till nästa höst. ”En praktskandal” enligt nationella huvudskyddsombudet.
22 november 2023, 11:42

De nya bäranordningarna, som många väntar på, är ett fodral som träs på skyddsvästen. Den måste därför bäras utanpå uniformen som inte får ha knappar och annat i metall.
-Det går inte att göra de förändringar som krävs inom ramen för nuvarande avtal, säger Tommy Kangasvieri, sektionschef för polisiära metoder och utrustning på enheten för utveckling av brottsbekämpning på Noa.

Han är en av de som har ansvar för att de 6000 bärfodral som upphandlats inom ramen för ”Projekt bäranordning” ska kunna rullas ut bland poliserna.

Planen var från början att bäranordningen skulle komma ut i verksamheten tredje kvartalet 2023. Men det byggde på att man skulle kunna beställa anpassade uniformsplagg inom ramen för det redan existerande uniformsavtalet.
– Det här borde vi ha upptäckt tidigare, men nu gjorde vi inte det, säger han.
Helt från början behöver man inte ta upphandlingen enligt Kangasvieri, då kravställningen är färdig. Men därifrån man står idag brukar det normalt ta minst ett halvår och sedan tar leveransen ytterligare tid.
– Som det ser ut nu blir det klart tidigast hösten 2024. Och det är inte något som är säkert.

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson säger att man från skyddets sida ställt krav på att det ska hanteras mer skyndsamt än så.
Enligt honom borde utrullningen av bäranordningarna lösas senast till sommaren.
– Annars är det här en praktskandal skulle jag säga.
Enligt honom ligger problemet hos ekonomiavdelningen.
– Jag är starkt kritisk till att något så väl utfört som ”projekt bäranordning”, där de varit med från början, kan bli fördröjt i det här skedet, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst