Annons
Annons

Ny utbildning ska ge fler glesbygdspoliser

Studier på deltid och garanterad placering nära hemmet efter avslutat polisutbildning. Det ska locka poliser till svårrekryterade orter. "Det betyder mycket att slippa flytta från hembyn", säger Malungbon Lisa Lindholm som nappade på erbjudandet.
24 november 2023, 08:24

Lisa Lindholm har sökt polisutbildningen tidigare men inte kommit in. En blänkare på Dalapolisens Facebooksida sporrade henne att göra ett sista försök.
– Jag kände att jag måste hoppa på den här möjligheten.

20230801_195414
Lisa Lindholm, blivande polisstudent.

Med start i januari 2024 drar Polisen i gång en pilot med polisutbildning på deltid för personer som vill fortsätta jobba parallellt med studierna. Den långsammare studietakten på 75–80 procent gör att utbildningen sträcker sig över 5 terminer innan det är dags för aspiranten.

Unikt är också att deltagarna garanteras aspirantplacering och sedan anställning på hemorten eller i närheten av den. Utbildningen riktar sig till personer som bor glesbygdskommuner som Polisen har problem att bemanna. Piloten inleds i regionerna Öst, Mitt och Bergslagen men är på gång att utvidgas till alla regioner.
– Jag är född i Malung och har bott här i stort sett hela mitt liv. Det gör jättemycket att kunna bo kvar i min hemby. Att slippa långa resor eller att slita upp familjen för att flytta någon annanstans, säger Lisa Lindholm.

Hon är 42 år och det var ett tag sedan hon pluggade sist. Därför tror hon att en långsammare studietakt passar bra.
– Man får lite mer tid att sätta sig in i saker. Och det är bra för ekonomin att kunna jobba parallellt eftersom jag har kostnader för hus och barn.

Hon jobbar för närvarande på en gravstensfabrik. Hur ser hon då på att i framtiden få rollen som byns polis?
– Jag tänker inte att det skulle vara något negativt. Det kan ju vara lättare för folk som bor här att ta kontakt med mig som de känner. Säkert kommer jag få se en annan sida av lokalsamhället. Jag vet ju att det förekommer en del droger men har aldrig haft det omkring mig. Och sedan finns det ju våld i nära relationer, barn som far illa och annat som sker i det fördolda.

Den nya deltidsutbildningen, DPU, är på distans och antagningskraven är de samma som för den ordinarie utbildningen. Enligt uppgift från Polisen var det totalt 450 personer som sökte till pilotomgången och av dem var det 27 som erbjöds plats. Hur många som har tackat ja har Polistidningen ingen uppgift om.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst