Annons
Annons

Medarbetarna kan verksamheten bäst

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det är medarbetarna som bäst känner verksamheten och som ofta har förslag som kan förbättra den. ” Orden kommer från vår nya rikspolischef Petra Lundh. Ett bra val av regeringen, jag tror att hon kan driva förändringsarbetet som Polismyndigheten behöver. Att leda Polismyndigheten är ett komplext och svårt uppdrag, och det är därför viktigt att det finns någon som man kan dela ansvaret med. Vi har lyft fram behovet av en biträdande rikspolischef och välkomnar att regeringen har fattat beslut om en sådan funktion. Det är viktigt att ha någon att dela arbetsbördan med och kunna delegera mandat till, det minskar sårbarheten och förhoppningsvis ger det en bättre arbetsmiljö.

Svensk polis, och hela samhället står inför stora utmaningar i form av grov kriminalitet. Situationen saknar motstycke och mitt i den står ni, Sveriges poliser och gör allt för att förhindra nya brott. Det är min förhoppning att Petra Lundh kommer att arbeta med både polisens grunduppdrag och de kulturförändringar som krävs för att myndigheten ska bli en transparent, innovativ och lärande organisation.

Vi finns som en konstruktiv part och vi är gärna med och utvecklar Polismyndighetens arbete.

Att Petra Lundh tog upp frågor om kultur, jämställdhet och likabehandling på pressträffen ser jag som lovande inför det fortsatta arbetet. Hon behöver också bedriva en modern arbetsgivarpolitik där de enskilda medarbetarnas betydelse för att klara hela uppdraget synliggörs. Det är trots allt medarbetarna som gör att svensk polis nu griper fler, att fler blir häktade och fler grova brott klaras upp. Från Polisförbundet sträcker vi gärna ut en hand. Vi finns som en konstruktiv part och vi är gärna med och utvecklar Polismyndighetens arbete. För när vi och arbetsgivaren arbetar tillsammans kan vi åstadkomma viktiga förändringar. Ett exempel är det avtal vi tecknat om vad som gäller vid beslut om så kallade tillfälliga resursförflyttningar, kommenderingar.

De kommenderingar som tidigare varit enstaka händelser har vuxit till att bli ett permanent behov av förstärkningar i vissa regioner. Det har slitit hårt på våra medlemmar och därför är det positivt att vi i avtalet säkrat tid för återhämtning. Att resorna sker på arbetstid, att det finns lediga dagar innan och efter kommenderingar och att vi dessutom är överens om en extra ekonomisk ersättning för de som reser, är viktigt för att få fler frivilliga till att ta dessa uppdrag.

Med en ny ledning vid rodret så hoppas jag på att få in ännu mer energi i vårt samarbete. Det finns mycket att göra: vi behöver fortsätta att jobba för att poliskåren ska få bättre villkor, en effektivare organisation och ännu mer transparens i exempelvis chefstillsättningar.

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst