Annons
Annons

Kritik mot att poliser ska betala rättegångskostnader

Både fack och arbetsgivare är kritiska till att fem poliser som skadades i påskupploppen ska betala en av gärningsmännens rättegångskostnader.
11 januari 2024, 09:01

Poliserna skadades under upploppen i Sveaparken i Örebro påsken 2022 och begärde skadestånd av en 45-årig man som deltog i upploppen. Mannen dömdes senare för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, men polisernas krav på skadestånd prövades inte i brottmålsprocessen utan avskildes till ett separat tvistemål. 

En tid senare kom en dom från Högsta domstolen som slog fast att sabotage mot blåljusverksamhet är ett brott mot det allmänna och inte mot enskilda företrädare för verksamheten. Det betyder att våldsverkare, som gjorde sig skyldiga till blåljussabotage under påskupploppen, inte är skyldiga att betala skadestånd till enskilda poliser som skadades. Undantaget är om det kan bevisas att en viss gärningsman skadade en viss polis, till exempel genom att kasta en sten på den polisen. 

Efter högsta domstolens dom återkallade de fem poliserna sina skadeståndskrav mot 45-åringen. Men strax före jul fick poliserna besked från Örebro tingsrätt att de måste betala hans rättegångskostnader, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om. I och med att poliserna återkallade sina skadeståndskrav räknas det som att de förlorade skadeståndstvisten och därför ska stå för 45-åringens kostnader. 

Tidigare i veckan gick Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow ut och kallade Örebro tingsrätts beslut för orimligt: ”Poliser som är satta att värna allmänhetens trygghet och säkerhet ska inte betala gärningsmannens rättegångskostnader”, som hon uttryckte det i ett pressmeddelande.

Katharina
Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande

Polisförbundet kommer att överklaga tingsrättens beslut och förbundet har även beviljat rättshjälp till de berörda medlemmarna. Det innebär att förbundet kommer att betala eventuella rättegångskostnader. 

Enligt Dagens Nyheter är även rikspolischef Petra Lundh kritisk mot att poliserna ska stå för gärningsmannens kostnader. Hon säger att poliserna inte ska behöva använda facket för att täcka dessa kostnader, utan att Polisen som arbetsgivare ska stå för det. 
– Situationen som de hamnat i är absurd, nästintill exceptionell.

På Dagens Nyheters fråga om Polisen kommer att driva på för en lagändring svarar Petra Lundh att myndigheten kommer att göra det om det behövs. 
– Men fallet med de fem poliserna ska överklagas så först måste vi se vad hovrätten kommer fram till. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst