Annons
Annons

”Du ska vara som min lillebror”

Spaningsledare Mats Lindström ser hur äldre kriminella groomar barn att bli "klivare" på en marknad för kontraktsmord. ”Pengarna spelar mindre roll. Bekräftelsen är det starka giftet", säger han.
23 april 2024, 10:50

I helgen hade Svenska Narkotikapolisföreningen konferens i Örebro. Och på lördagsmorgonen klev Mats Lindströms upp på scenen för att prata om ”kontraktmordens modus”. Han har jobbat med grova våldsbrott i Stockholm sedan 2001 och är numera spaningsledare i LPO Järva. Dödspatrullen, Shottaz och Headshotligan, är några av de gäng som han har jobbat mot. 

På väg in i föreläsningssalen fick deltagarna ett quiz i handen om ”ortenslang”. Ett ämne som ligger Mats Lindström varmt om hjärtat. Poliser behöver veta skillnaden mellan en ”golare” och en ”goare”, tycker han. Eller vad en ”kanin” är värd för den delen.

Men det räcker inte att poliser själva förstår. De behöver också kunna förklara för andra på ett trovärdigt sätt, till exempel när de vittnar inför domstol.
–  Hur vet vi att ”sille” betyder pistol? Jo, för att det kan härledas från arabiskan och för att vi har sett ordet användas i den betydelsen i andra sammanhang. Vi måste vara nyfikna det här på språket, konstaterar han.

Finns det inte poliser som är uppvuxna i utsatta områden och har språket med sig därifrån?
– Nej, i dagsläget är det jag, en svensk gubbe, som är en av de bästa på det här inom myndigheten. Vi har ju kollegor som kan andra språk och vi kan anlita tolkar. Men bara för att du kan tigrinja är det inte säkert att du förstår den här blandningen av slangord från olika språk som har uppstått i kriminella miljöer i Sverige.


Vaddå klivare?

Klivare – En person som begår brott på uppdrag av andra.

Goare – En person som tipsar gärningsmän om var ett tilltänkt offer befinner sig eller lockar ut offret.

Youngin – En ung person.

Kanin – En miljon kronor. 

Källa: Mats Lindström 

En bra fortbildning om man vill lära sig gangstervokabulären är att lyssna på svensk rap, enligt honom.
– På köpet får man insyn i hela tänket i de här kretsarna och vad de har för upplägg när de begår brott. Hur de använder sig av någon ”youngin” för att göra jobbet. Allt finns beskrivet i texterna.

Den viktigaste ingången till gängens värld har annars varit de krypterade chattar som har knäckts på senare år.
– Det har gjort att vi har kunnat lyfta på locket och se hur saker och ting funkar. Och en sak som har förvånat är den stora förekomsten av kontraktsmord.

Han berättar att för tio, femton år sedan utfördes morden ofta av gängens egna medlemmar, vilket var killar i 20-årsåldern. Så är det inte längre.
– Hela bilden av hur ett mord går till har förändrats.

Ett vanligt scenario numera är att huvudmannen befinner sig utomlands, till exempel i Irak eller Turkiet. Han ger en order till en platschef i Sverige som sätter ihop ett team med ”klivare” som ska utföra mordet.
– Det kan vara en unge från ett HVB-hem i Uppsala och en annan unge från Kalmar som aldrig har träffats innan de sätts i någon tryckarlägenhet i väntan på information om var måltavlan befinner sig.

I maj ger Mats Lindström ut en bok tillsammans med krimjournalisten Fredrik Sjöshult. Foto: Bokförlaget Forum.

Att få tag på unga utförare är ganska lätt, enligt Mats Lindström. Han beskriver det som att det finns ett ”Blocket” för kontraktsmord. En marknad där fjortonåringar efterlyser en chans att få döda, så att de kan visa att de är någon att räkna med. De vill ha ”en mördares aura” och bli rockstjärnor på HVB-hemmet. Han ser också hur äldre kriminella skickligt groomar yngre förmågor.
– Det är mycket hjärtemojis och snack om att du ska vara som en lillebror för mig och vi ska växa tillsammans. För en ung kille som aldrig har blivit sedd tidigare är det där ett starkt gift.

Vad är det som ligger bakom den här utvecklingen med kontraktmord som utförs av barn?
– Straffen har blivit så höga för de äldre, med livstid redan från 18 års ålder. Samtidigt har gängen så mycket narkotikapengar och att anlita en fjortonåring för ett mord kostar inte särskilt mycket. Kanske 50.000 kronor. 

Att utförarna har blivit yngre är också en förklaring till att de oftare åker fast, enligt Mats Lindström. De gör helt enkelt fler misstag i samband med dåden.
– Och de pratar mer i telefon, vilket gör att vi snappar upp fler uppgifter i avlyssningen. Det är en framgångsfaktor för polisen.

Under föreläsning frågade någon om tjejer har fått en mer framträdande roll i gängvåldet på senare år.
– Ja, de ordnar med TP (transport), tryckarlägenheter och biljetter till klivarna. Det har också förekommit att tjejer har gått fram och placerat ut bomber. I ett fall var det en tjej som skulle skjuta en kille, men vapnet klickade. Gängledaren ”Benzema” hade flera tjejer som mellanchefer, berättar Mats Lindström.

Tips från redaktionen:

 

Om du tycker att gangsterlingot är komplicerat kan du ta hjälp av en AI. Det kan vara Microsoft Copilot som nedan, men det finns även andra AI där ute. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst