– En svårighet med det personliga brevet är att det varierar så mycket vad sökande väljer att ta upp i det, säger Martin Zackrisson Klaar, chef för Polismyndighetens nationella enhet för rekrytering och bemanning.
Vissa beskriver sina styrkor på jobbet, andra berättar hur många barn de har eller att de gillar att ta långa promenader.
– Det blir ett problem när vi ska rekrytera på sakliga och objektiva grunder. Dessutom finns det en risk att vi missar bra personer för att de inte har fått med allt som är relevant i sitt brev.
Martin Zackrisson Klaar
Foto: Polismyndigheten
Vad ska ersätta det personliga brevet?
– Urvalsfrågor. Alla som söker en viss tjänst kommer att få svara på samma frågor skriftligt. Och då kan vi styra med frågor kopplade till just den tjänsten och de egenskaper som är relevanta för den. Det höjer i sin tur kvalitén i vårt urval.
Är det inte intressant att se vad personer själva lyfter fram i ett personligt brev?
– Det kommer fortsatt finnas möjligheter till det, till exempel i CV:t och vid intervjun.
Ett problem som har tillkommit på senare tid, enligt honom, är att sökande bara matar in annonsen i Chat GPT eller någon annan AI och får ut ett färdigt personligt brev.
– Det säger väldigt lite om personen och visar inte heller vad den har för språklig förmåga. Det senare måste testas på andra sätt.