Annons
Annons

Jäv vid skjutprov fråga för Pan

Far och son examinerade varandra för behörighet på tjänstevapnet. De kommer båda undan med en varning från Personalansvarsnämnden. Men polisen som ändrade i en gammal förhörsutskrift, i stället för att göra ett nytt förhör, riskerar att förlora jobbet.
17 juni 2024, 11:41

Pappan har angett att han inte tänkte på att det var dumt att låta sonen examinera honom och att det skulle vara en jävsituation. Det skedde efter att han själv just examinerat flera polkoninstruktörer, däribland sin son. Även sonen är polkoninstruktör och har tidigare behörighetsprövats på elchockvapnet av sin pappa. Vilket han vid tillfället fick till sig att det inte skulle vara några problem. Båda menar att de inte hade genomfört examinationen om de varit ensamma. I rummet fanns andra polkoninstruktörer kvar.  Pan ifrågasätter inte att godkännande av behörighetsproven skulle vara riktiga. Däremot menar man att jäv förelåg och varnar dem båda.  

Ett annat ärende i det senaste Pan-protokollet rör en utredare som åtalats för urkundsförfalskning och tjänstefel. En förhörsperson i en brottsutredning behövde enligt åklagaren förhöras igen. Men i stället för att ta kontakt och komplettera förhöret ändrade den aktuella polisen i en redan existerande utskrift från ett tidigare förhör med personen. Bland annat genom att lägga till vissa saker. I händelse av fällande dom kommer den här polisen att förlora jobbet.

Löneavdrag om 25 procent av daglönen i fem dagar blir det för den polis som i ”salongsberusat” tillstånd ska ha försökt påverka en kollega i tjänst. På väg ut från ett uteställe ska den ledige polisen ha hört en vän hotas av en annan person. och Därefter ska de ha hamnat i konflikt med en tredje person. En bit därifrån stod en polisbuss. Den ledige polisen påkallade kollegornas uppmärksamhet. När kollegan från bussen bad den ledige polisen lämna platsen villkorade han detta med att hans kompis skulle få hjälp. Pan anser agerandet vara mycket olämpligt och riskerar att skada förtroendet för myndigheten. ”Då du har försökt påverka en annan polisanställd i dess tjänsteutövning får du löneavdrag” skriver Pan.

En annan polis får löneavdrag för att han, på fikarasten, ska ha tagit upp sitt vapen och rört sig till musik, samtidigt som han pekade med vapnet mot taket. Vapnet ska vid tillfället inte haft någon kula i loppet eller magasin i. ”Agerandet är mycket olämpligt och du har visat en uppenbargrundläggande brist på respekt för vapen” skriver Pan.

Med syfte att rätta till hölstret, som satt dåligt, la en polis sitt tjänstevapen i handfatet på en toalett. Detta var inne på en polisstation. Han ringde sedan ett samtal och glömde pistolen i handfatet. Först tillbaka på skjutbanan, där han skulle agera utbildare, fann han att vapnet saknades. Att tjänstevapnet glömdes på en plats dit allmänheten inte har tillträde omnämns som förmildrande. Däremot är polisen polkoninstruktör. Det menar Pan ställer högre krav. Därför blev det löneavdrag även här.

Två fall av vådaskjutning förekommer i Pan-protokollet. En polis får en varning för att ha vådaavfyrat sitt elchockvapen i samband med att hon skulle genomföra en funktionskontroll. Detta var dagen efter att polisen hade gått en utbildning på vapnet. I stället för att trycka på varningsknappen tryckte hon på avtryckaren. Två pilar flög ut och en träffade en batteriladdare.

En annan polis får löneavdrag med 25 procent av daglönen i tio dagar för vådaskott med tjänstevapnet. Av ärendebeskrivningen framgår att polisen inte hanterat sitt vapen på länge och när han skulle blindavfyra det gick ett skott av in i en vägg.

 

Pan har också tagit beslut om att skilja en polis från sin tjänst då han dömts för 19 fall av dataintrång. Det efter en rättslig process som pågått i flera år och avslutats i hovrätten.  Slagningarna som gjorts i ”mycket skyddsvärda och integritetskänsliga system” ska också ha gällt personer som är närstående eller bekanta till polisen i fråga. Händelsen ägde rum för flera år sedan, men har sedan tagits upp i flera instanser. Slutligen landade det i hovrätten och har nu vunnit laga kraft. Det finns också en tidigare dom för dataintrång på den aktuelle polisen. Nämnden skriver att polisen efter den första fällande domen borde ha förstått allvaret i situationen. Och även borde ha uppmärksammats på frågor om hur Polismyndighetens IT-system får användas.


PAN

Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där anställda misstänks för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst